19 septembrie 2011

Superstiții

Oriunde as merge trebuie sa dau nas in nas cu persoane superstitioase! Ce-i drept este amuzant sa vezi pe strada oameni care fac trei pași inapoi pentru ca le-au tăiat calea o pisica, dar unii întrec măsura.

Superstiția este defapt o prejudecata care decurge din credința in spirite bune si rele, vrăjitorii, rămășite ale animismului si magiei, dar cat de multa importanta are? Mulți superstitiosi nici macar nu stiu de unde a pornit o anumita superstiție, dar se feresc de ghinion ca de Dracul. Adevărul este ca fiecare superstiție s-a născut într-un timp in care orizonturile erau mult mai închise ca in ziua de astăzi. Dar haideți totuși sa vedem de unde au început anumite superstiții....

Când a apărut fotografia, oamenii credeau ca spiritul lor este captat in fotografie si ca nu se va mai putea duce pe lumea cealaltă, aparatul foto a fii considerat un obiect păgân, mai ales după ce s-au făcut anumite fotografii cu fenomene inexplicabile, fenomene care in ziua de astăzi pot fi ușor trucate. Dar aceasta superstiție a dispărut demult. Sufletul unui om nu poate fii împărțit in 1000 de fotografii postate pe Facebook.

Foarte mulți oameni se feresc de pisicile negre de frica ca sa nu le taie calea, dar cine știe de unde a pornit ideea ca pisica ti-ar aduce ghinion? In evul mediu, pisicile au fost asociate cu vrăjitoarele si erau arse pe rug împreună cu alte animale de culoare neagra, caci se considera a fii o creatura pagana sau chiar diavolul in trupul animalului. De acolo a pornit aceasta poveste. [curiozitati]

Bunica mea imi spunea ca sa nu las niciodată in farfurie ca voi avea un soț urat sau ca îmi las mintea in farfurie. Cu siguranță ati auzit si voi asta când ați fost copii, dar sunt doar niște scormoneli făcute ca sa facă copii sa mănânce tot din farfurie.

Ştim cu toţii superstiţia cu sarea vărsată care aduce ghinion, dar există un obicei chiar mai neobișnuit decât acesta. Era considerat că nu este bine să ajuţi o persoană să ajungă la sare, fiind chiar şi un proverb pe tema aceasta: "Duci pe cineva la sare, îl duci la rău". Superstiţia spune că, în orice moment, un diavol așteaptă peste umărul stâng si ca daca dai cu sare peste umărul stand ii dai in ochi si pleacă. Dar adevărul este ca in antichitate sarea a fost marfă scumpă şi care a avut mai multe scopuri utile. Irosirea sarei, prin urmare, a fost inacceptabil si de atunci a inceput zvonul cum ca devarsarea de sare este "ghinion" si a apărut ca o modalitate de a opri de la irosirea neglijent un condiment prețios.

Ca şi o mulțime de alte superstiții într-o cultură crestinizata, are o explicație crestinizata: sare deversând este ghinion, pentru că Iuda a vărsat sarea la Cina cea de Taină. Probabil ca de aici se naste si superstitia cum ca daca 13 persoane stau la masa, una din ele va muri cat de curand....

Eu personal m-am maturat pe picioare, am stat in coltul mesei, am spart o oglinzi, m-am imbracat in rochie de mireasa inainte de nunta si m-am fotografiat asa. Se spune ca daca faci asta nu te vei casatori si/sau vei avea parte de nefericiri. Si uite ca tot m-am maritat si sunt bine mersi.

Cu siguranța cea mai celebră şi mai răspândită superstiție este ploaia de orez peste mirii proaspăt căsătoriţi. Cei mai mulţi oameni nu ştiu însă că acest obicei are o istorie foarte veche. Aruncarea orezului este menită să aducă prosperitate, bogăție şi fericire noului cuplu. Totuşi, la cât de mulţi bani se cheltuie în zilele noastre pentru o nuntă, ar fi mai util să se arunce cu teancuri de bani.

Apropo nunti, dupa cum am mai spus, mi-am facut nunta in mai. Cineva a tinut mortis ca sa imi spuna pe mai multe retele sociale ca este ghinion sa iti faci nunta in acea luna pentru ca nuntile facute in mai nu rezista si pentru ca se suprapun cu sarbatorile pagane. Este foarte amuzant faptul ca unii oameni chiar cred in asa ceva. Din cate stiu eu, o casnicie merge pentru ca oamenii se iubesc si pentru ca lupta ca sa le fie bine, nu ca se vor desparti pentru ca s-au facut nunta in mai. YOUR ARGUMENT IS INVALID! Dar totusi haideti sa vedem ce spune internetul despre asta:


Potrivit spuselor doamnei Istfanoni, profesor doctor etnolog de la Muzeul Satului, superstitia de a nu face nunta in luna mai dateaza din secolelele XVI - XVII, aparand in Europa Centrala, mai exact in lumea franceza catolica. Se spunea atunci ca in luna mai, Mama Dracului s-a casatorit cu Dracul, realizand astfel un incest. Se mai spune ca luna mai este luna extremelor - o nunta facuta in aceasta perioada poate fi si de foarte bun augur dar si de foarte rau augur. Superstitia nu a depasit niciodata granitele Europei de Est, iar francezii nu mai respecta aceasta traditie.


In ultimii ani, ca urmare a dezinformarii asupra acestei superstitii, la noi nuntile au inceput sa fie mai rare in aceasta perioada. In Romania, in zona de munte exista superstitia ielelor. Se spune ca spiritul lor umbla nebun cinci saptamani dupa Paste, iar in perioada aceasta este de ocolit orice act intemeietor. Pe de alta parte, este foarte important ca pe 21 mai se sarbatoresc Sfintii Constantin si Elena; in jurul acestei sarbatori este foarte potrivita o casatorie, sfintii fiind ctitori de familie. Oricum, in orice perioada a anului, cuplul de tineri casatoriti e protejat de spirite negative prin cununia religioasa oficiata de preoti in Biserica. [sursa]

Cand am prins buchetul miresei nu m-am maritat si nici nu am murit pentru ca nu am dat mai departe un mesaj de pe Facebook in care scrie ca voi muri daca nu voi da mai departe. Nu am avut parte de sapte ani de ghinion pentru ca am spart o oglinda si chiar daca m-am maturat pe picioare si am stat in coltul mesei, tot m-am casatorit si sunt foarte OK. Dovada ca toate "babismele" acestea sunt doar scormoneli. Un fel de telefonul fara fir, care in ziua de astazi au ajuns tromboneli pe internet.

Se spune ca daca sari peste cineva, acea persoana va ramane la fel... La fel cum? Eu nu am inteles aceasta superstitie si nici nu imi dau seama de unde vine. Oamenii se schimba in fiecare zi si ar trebui sa fie constienti de asta, in schimb cred in tampenii citite pe net fara macar a stii de unde pana unde este acest mit.

Am mai auzit vorba "better safe than sorry", dar cat sa si crezi in asa ceva? Asa poate oricine sa scrie un blog cu superstitii, dar nu tot ce zboară se si mănâncă.

Am cautat pe internet originile superstițiilor si vreau sa spun ca am dat peste cateva foarte amuzante. Enjoy:

- Sa vezi o ambulanta aduce ghinion daca nu te ciupesti imediat de nas sau daca nu iti tii respiratia pana ce vezi un caine negru sau maro. [La cati maidanezi sunt in Romania cu siguranta nu ar fii o problema, dar hai sa fim seriosi...]

- Numara 100 de cai albi si te vei marita cu primul barbat necasatorit pe care il vei intalni. [This makes no sense]

- Daca stai pe coltul mesei, nu te vei mai casatori. [Ce legatura are coltul mesei cu viata personala?]

- Cand vacile isi ridica cozile, este semn ca va ploua. [Sau urmeaza sa isi marcheze teritoriul]

- Toti paianjenii, cu exceptia tarantulei, semnifica norocul; cu cat mai mari, cu atat mai mult noroc. [Sau mai bine spus cu cat sunt mai mari cu atat vor fii striviti mai tare]

- Rochia unei fete care se ridica, indica ca iubitul ei se distreaza. [Am prea multa imaginatie ca sa comentez la asta]

- Ca sa cuceresti un barbat, fa-l sa manance o bucatica de prajitura sau un biscuite, in care ai introdus o bucatica dintr-o unghie de-a ta. [Or maybe he can choke to death]

- Dacă nu spargi cojile unui ou după ce îl mănânci, o vrăjitoare le va aduna şi le va folosi pentru a-şi face o barcă, apoi va naviga şi va provoca furtuni. Această este o superstiţie foarte veche ce pare să dateze încă din anii 1580. Dacă zdrobeşti cojile, înseamnă că ai făcut suficiente goluri încât vrăjitoarea nu va mai putea să le folosească. [Cu siguranta Degetica este vrajutoare si va vrea sa provoace furtuni]

Sper ca v-ati amuzat cat de cat pe ziua de astăzi si sper ca unii și-au mai deschis mințile luminate cu lanterna. Superstițiile sunt mituri din timpuri demult apuse, care numai coincid cu viata de zi cu zi. Nu va lăsați influențați atat de usor de niste lucruri atat de inutile vieții tale. Si asta o spun tuturor celor care m-au aburit in ultimul an cu superstiții care au ajuns in țara noastră doar prin intermediul internetului.


5 comentarii:

  1. Mie cind eram mic imi spuneau sa maninc tot din farfurie pentru ca aia e "rusinea", e rusine sa lasi.

    Apropo de sare, era scumpa si folosita ca moneda, legionarii romani nu erau platiti in bani sau aur ci in... sare, de aici vine termenul "salariu".

    Stii de ce erau 13 persoane la cina cea de taina? pentru ca e numar cu ghinion, e primul numar prim care vine dupa numarul considerat perfect 12 (perfect pentru ca se divide la 2, 3, 4, 6).

    Si eu m-am maturat pe picioare :D

    Apropo de supersitii moderne cretine: cind eram pusti (in anii 80) era una ca daca vezi un camion Tatra, trebuie sa pui mina pe fier (mi-ai aminti de asta cind ai zis de ambulanta).

    Aia cu 100 de cai probabil a aparut intr-o regiune in care nu prea se gaseai cai albi, deci trecea o vreme pina sa fie gata nuamratul.

    Cu paianjenii parca era bogatie?

    +1 la rochie ridicata :D trollolol!

    RăspundețiȘtergere
  2. o stii pe aia cu atinsul testiculelor si injuratul popii cand vezi un popa pe strada ? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. stiam ca e de rau cu popa, dar nu stiam remediu... balls, here i come!

    RăspundețiȘtergere
  4. Superstitions can have a pleasant harmless place in cultural or family traditions - they can be see as simply something my parents or grandparents told me. But, they can also be a far more insidious problem - they can be a means of control for anyone in power (Church, Government, even parents) to try and manage behaviors of the weaker by fear or any number of other bad emotions.

    It all comes down to the one thing not enough people do - QUESTION what one is being told - about a Superstition or any other form of "common knowledge" Look carefully at what you read, what you hear, even what you see - sometimes things are not as they appear. I think your point in one of your last sentences sums it up quite well. "Nu va lăsați influențați atat de usor de niste lucruri atat de inutile vieții tale."

    RăspundețiȘtergere