Dupa cum bine stiti, m-am mutat in Brasov nu demult si am fost in cautarea unui loc de munca ca si ajutor de bucatar - bucatar. Am lasat CV-uri prin stanga si dreapta si am fost contactata intr-o dimineata de patronul unui restaurant. Intr-o ora m-am prezentat la ei. Restaurantul la prima impresie mi s-a parut putin cam comunist si sumbru. Interviul a durat foarte putin, m-au trimis imediat sa imi faca contractul, dupa care mi-au facut cunostinta cu bucataria.
In mod normal mi-ar fi placut sa imi fi prezentat dinainte locul de munca daca aveau de gand sa imi ofere postul. Normal ar fi fost sa imi ofere ei uniforma, halat, pantaloni, boneta, sort pentru bucatarie, in schimb aveau pretentia ca sa imi aduc de acasa ca vorba sefei E 2 lei o pereche de pantaloni albi in second hand.. Norocul lor era ca aveam deja uniforma de cand am facut scoala - care nu a fost tocmai ieftina, dar aveau si pretentii sa imi cumpar pantaloni albi, caci un restaurant care cica se respecta, nu isi permit nici macar sa aiba grija de imaginea personalului, dar pretentii au.
Cand mi-a facut contractul am negociat cu patronul la 1000 de lei pentru inceput ca si ajutor de bucatar. Pe contract m-a trecut ca lucrez doua ore pe zi ca sa nu plateasca ei impozit, dar programul meu era de 16 ore, dupa care o zi libera si apoi iara in tura de 16 ore si tot asa. Totusi as fi preferat un program mai normal pe schimburi, nu pe batjocura.
Am intrat in bucatarie, am facut cunostinta cu restul angajatiilor si imi spune la un moment dat o ospatara Sper sa ramai mai mult decat restul. Era deja CLAR ca ceva nu este in regula. Defapt nu numai bucatarii isi dadeau demisia pe capete, dar si ospatarii si barmanii. Cum vin asa si pleaca...
Bucataria lasa de dorit din punctul meu de vedere ca si dotari si igiena. Arata ca o bucatarie mai mult improvizata. Majoritatea farfuriilor erau ciobite, asta a fost primul lucru care l-am observat cand m-am asezat la masa asteptand sa intru in birou pentru interviu. Cat despre frigidere, nu stiu cat de ok este ca sa depozitezi mancarea in frigidere de bar, care nu se inchid tocmai ermetic. Tavanul arata groaznic, lavabila toata afumata ca dupa un incendiu si ce era mai rau, din restaurant puteai vedea direct in bucatarie. Deci la prima impresie am fost total dezamagita si putin scarbita.
Lasand la o parte micile defecte care iti sar in ochi din prima, ce m-a dat pe spate cel mai mult au fost gandacii, care sincer imi provoaca foarte multa scarba, dar stai, asta nu a fost tot, se zvonea ca restaurantul ar avea parte si de un soricel cu care am si dat nas in nas, doar ca acel soricel era de marimea bocancului meu. Nu imi este frica de sobolani sau gandaci, dar sincer intr-o unitate in care se serveste mancare, sobolanii si gandacii nu isi au locul. Imi imaginez numai cum trece fara nici o problema peste farfuriile pe care se serveste mancare si se lafaie in malai si paine fara nici o problema. Chiar mi-am permis sa fac o poza cu telefonul la o paine proaspata roasa de Jerry. Este normal asa ceva sau sunt eu nebuna?
Din punctul meu de vedere, ustensilele din lemn - care sunt destul de folosite in restaurantul respectiv - pot fi destul de neigienice, eu una as prefera farfurii din lut, decat vase din lemn in care tot mirosul de imbiba si se umple de bacterii. Grija mare de unde mancati! Poate nu mancarea este de vina ca v-ati stricat la stomac, ci din ce ati mancat.
Mi-a facut foarte mare placere sa fiu in mijlocul stresului in bucatarie, dar nu in conditii mizerie! Ma respect si nu as vrea sa lucrez pentru niste oameni care isi bat joc si de meserie si de personal si de client. Si nu vreau sa fiu ca restul romanilor si sa zic ca Asta e Romania! Mie una nu imi convin conditiile in care unii lucreaza si prin ce pericole pot expune clientii si de aceea si fac aceasta postare. Nu este vorba de bani sau altceva, dar sanatatea este inainte de toate, iar conditiile lasau de dorit in primul rand, in al doilea rand, era batjocura.
Mi-am dat demisia destul de repede si sper ca urmatorul post sa fie mai ok, chit ca de la bun inceput m-am pregatit pentru ce este mai rau, nu ma asteptam totusi sa fiu nevoita sa lucrez in conditii de rahat, mai ales intr-un restaurant in care teoretic se respecta si se fac si evenimente. Fuck that shit!
Trecand si prin aceasta experienta, parca nu iti mai vine sa mananci de la restaurantul din zona. Prefer un restaurant cu rulaj foarte mare ca stii ca mancarea este proaspata sau daca tot dai bani, macar sa stii ca localul se respecta pe ei ca si restaurant, dar si pe tine ca si client.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu