2 octombrie 2014

Hotia din Romania

Din categoria "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul" pe ziua de astazi vreau sa discut despre locurile de munca si cat de corecti sunt fata de tine ca si angajat. O sa discut despre domeniul meu de munca si anume cel de bucatar.

Eu m-am cam saturat de firmele astea care te angajeaza cu contract minim pe economie si sa te plateasca la negru restul baniilor. Ma gandesc ca ar trebui sa ai si tu acolo o asigurare, o pensie ceva... Dar fie...

Sa trecem la lucrurile mai serioase care pe mine ma dispera la culme; cum ca angajatul trebuie sa stea drept in fata sefului. GRESIT! Un sef care isi respecta personalul o sa aiba o afacere care sa mearga! Este una sa vi cu sila la munca si alta sa vi cu drag pentru ca lucrezi intr-un mediu in care esti vazut om.

Eu nu pot intelege de ce au impresia toti sefii ca daca ai semnat un contract le-ai vandut sufletul. Nici macar vandut, pentru ca nici nu iti dau nimic la schimb!

Inca un lucru disperant este cum superiorii au impresia ca tu esti de vina pentru ca lor nu le vin clienti si inca un aspect este ca unii vor niste lucruri care probabil ca orasul respectiv nu este pregatit pentru asa ceva.

Am lucrat la Avenue Lounge in Brasov. Am acceptat postul de bucatar la recomandarile unei cunostinte, cu patroana nici macar nu am discutat, nici macar nu stiam cum o cheama multa vreme, de altfel nici ea nu stia cum ii cheama pe angajatii sai. Patroana e o diva de Bucuresti care si-a tras un bar in centru si are impresia ca o sa ii mearga ca in Bucuresti. A investit o caruta de bani in "infrumusetarea" barului, dar personalul a ramas pe langa, de ei a uitat. Am auzit multe cazuri de la colegi cum ca au fost foarte multi care nu si-au luat banii nici in ziua de astazi, care au fost acolo dinaintea deschiderii oficiale si facut munca de santier, munca care nici macar nu a fost platita.

Cucoana se lauda cum ca ea are toate actele in regula si ca nu ii este greu sa pompeze 2000 de euro in acest bar, la fel cum nu ii este greu sa inchida bodega pana isi gaseste o echipa pe care sa se poata baza. Acuma sa va zic si cum stau defapt lucrurile. A durat 3 saptamani pana sa imi faca un contract care nici macar nu era un contract de doamne ajuta. As fi postat o poza cu contractul respectiv, dar nici macar nu am primit o copie. Managerul mi-a zis ca se duce sa o inregistreze si ca imi aduce o copie dupa.. dar analizele si codul muncii nu au fost facute niciodata.

Eu nu stiu daca cucoana zice ca la ea in bodega totul este in regula ca are impresia ca noi suntem prosti si nu stim legea, sau ea chiar are impresia ca totul este in regula, dar nici macar nu o intereseaza ce se intampla de fapt. Genul de oameni care doar vor sa ia banul si tie tzeapa.

Am avut un scandal cu cucoana sambata trecuta in ziua in care trebuia sa imi iau salarul. Dupa ce a zis ca eu nu imi dau demisia asa cum vreau eu si ca se pisa pe timpul meu dupa ce ii faceam ture de 13-15 ore. Am si fost la inspectorat si am aflat ca contractul meu de munca nici macar nu a fost inregistrat, de altfel nici a altor colegi asa ca am luat doi inspectori de manuta si i-am dus pana la locul cu pricina.

Cand am ajuns acasa m-am trezit cu un mesaj pe facebook de la managerul care se ocupa de Avenue Lounge. Am facut un print screen sa va arat cat de profesional se comporta domnul manager care m-a amanat cu banii de cateva ori...


M-am amuzat copios citind acest mesaj. Defapt dansa a fost sunata cu simpla intrebare cand se poate veni sa se ridice salariul. Dansa a spus sa mergem peste cateva zile ca nu sunt bani ca nu a mers productia in bar. Deodata nu se mai lauda ca impinge 2000 de euro in bar. Prietenul meu i-a spus ca eu nici macar nu am o copie dupa contractul de munca si a incercat sa ii spuna care sunt lucrurile in neregula in barul ei. Nici nu a vrut sa auda! I-am spus ca vom merge la ITM si ca vom rezolva pe alta cale daca pe cea amiabila nu se poate la care dansa a zis sa mergem daca ne credem atat de smecheri. Asta s-a intamplat pe data de 1 octombrie.

Pe data de 2 octombrie, inainte sa ma duc la ITM am zis ca mai incerc odata ca poate se rezolva pe cale amiabila. A inceput sa imi spuna ca eu o amenint si ca ar trebui sa imi fie rusine si ca pe data de 15 sa ma duc sa imi dea banii pe ce am muncit si ca nu imi da 1500 de lei, pentru ca nu am avut bonusuri pe bucatarie. Noi ne-am inteles la un salar de 1500 de lei, motiv pentru care am si acceptat a munci ca si bucatar acolo.

Managerul a inceput sa imi zica ca eu defapt sunt inregistrata la ITM-ul din Bucuresti, ca toti suntem asa si ca ar trebui sa mai invatam una alta. Dar pe firma respectiva apar doar patru contracte active... Cum vine defapt toata treaba? La IMT Brasov apar doar cateva contracte pe o firma si la ITM-ul din Bucuresti alte contracte? Dubios, nu credeti?

Daca este nevoie o sa chem si presa si voi face un scandal public pentru ca eu m-am saturat sa ma complac in situatia din Romania si cu patroni si sefi care prefera sa dea spaga la stat decat sa iti ofere un salariu tie ca si angajat sau fost angajat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu