2 aprilie 2010

"Scrisoare către ţara mea"

Astazi am primit un mail si desigur ca nu am putut sa il dau mai departe pe mail si am hotarat sa il pun pe blog. Sper numa sa nu supar pe nimeni.


Alexandru Tocilescu (regizor): "Scrisoare către ţara mea"

"Nu-mi iubesc ţara. Trebuie să fie aşa, din moment ce nu-mi vine decît să vorbesc urît despre ea. Să-i spun vorbe grele în fiecare oră, în fiecare dimineaţă, cînd întîrzii cît pot de mult întîlnirea cu oamenii, locurile, serviciile, televiziunea, pîinea, mirosurile, maşinile, culorile, limba ei.

Am obosit de ţara asta. Am obosit de ţara în care cei care conduc mă cred prost şi-mi spun "omul simplu, de pe stradă", omul căruia se simt datori să-i explice cum stau treburile, într-un limbaj gîngav, analfabet, ca acela folosit de adulţii inculţi, pentru a răspunde gîngurelilor unui bebeluş.

Am obosit de ţara în care nimic nu este ceea ce pare: un site colorat cu multe promisiuni al unei grădiniţe private e doar un paravan în spatele căruia se află o clădire care-i adăposteşte pe preşcolari de ploaie cît timp părinţii se află la serviciu (altfel, educatoarel e îşi roagă colegele de breaslă mai norocoase, de la alte grădiniţe, să fure plastilină şi creioane).

Avocatul care-mi promite că va cîştiga procesul n-are niciodată chitanţier pentru banii pe care-i dau şi nici argumente în instanţă. Nici şefa firmei de recrutare nu- mi dă chitanţă pe banii primiţi, pe care i-am dat soţului ei, venit la întîlnire în trening, într-o staţie de autobuz. Atunci s-a desfăşurat şi ultima secvenţă de colaborare, fiindcă plata taxei n-a fost urmată de nici o invitaţie la un interviu. Editura la care s-a angajat prietena mea, editură foarte renumită, scoate cărţi de filozofie de pensionar trist, de jucător de table fără noroc şi literatură erotică, pe lîngă care graffiti-urile din WC-urile şi gările publice sînt suave declaraţii de amor.

Iar patronul te felicită dacă ai reuşit să-i promovezi cărţile doar printre cei sau, mai bine zis, cele cu care încă nu s-a culcat. Că aşa, ar fi putut s-o facă şi el... Profesoara de franceză a nepotului meu miroase a vodcă, profesorul de religie nu-l lasă să iasă în timpul orei să facă pipi, iar cea de fizică pleacă în Grecia din două în două săptămîni (plus în vacanţele şcolare). Redacţia la care m-am angajat are două birouri pentru redactori - unul pentru făcut sex - şi un art director care ilustrează un articol despre cartea Golful francezului cu două fotografii: una cu o lagună şi cea de-a doua cu un francez. Anonim. Adică nu ştim dacă e francez, dar are bucle pudrate de secol XVIII şi zîmbeşte tîmp spre obiectiv. Fotografie pe care a schimbat-o, la insistenţele mele, multe, năduşite, cu o imagine portocalie a unei corăbii în apus de soare. Pentru lagună n-am mai avut suflu. Şi nici pentru corabie. Redactorul-şef spune că-i genial, că face şi art şi e şi director, că numai el poate să aplice, în Photoshop, ghiocei pe rochia vedetei şi numai el poate să ilustreze un reportaj despre copiii orfani cu un copil cu ursuleţ în braţe, şi clipul Nokia - cu mîini înlănţuite. Din cauza lui, întreaga redacţie şi-a dat demisia. A rămas doar redactorul-şef. Isteric şi nefericit. Din cauza celor care au pregătit o conspiraţie împotriva lui.

Am obosit de ţara care-mi spune că orice speranţă are rădăcini firave şi că orice opţiune sinceră, onestă se dovedeşte a fi cretină. Am obosit ca din patru în patru ani să aleg prost, împreună cu alte 22 de milioane de locuitori, de oricare parte a baricadei am fi. Am obosit să sper că cel care se numeşte şef de guvern sau preşedinte de ţară sau măcelar sau avocat sau cîntăreţ chiar se pricepe la ceea ce diploma, votul, discursul spun că se pricepe.

Am obosit de ţara care mă transformă în victimă sau complice. În victimă, fiindcă oricît de multe rele s-ar întîmpla în ţara asta, oricît de multă corupţie ne-ar tăia răsuflarea cu duhoarea ei, statul, legile, funcţionărimea, judecătorii, DNA-ul, Guvernul, Parlamentu l par cu toate că există într-un univers diafan, paralel cu al nostru, din care aruncă, din cînd în cînd, o ocheadă către noi, să ne supravegheze. Să ne certe că n-avem răbdare să ajungă şi la noi bunăstarea. Să ne dojenească, cu glas de domnu' Trandafir acrit, pentru iresponsabilitatea cu care le cerem imposibilul, în condiţiile unei moşteniri grele.

Am obosit să fiu victima statului care mă fură la facturi, la impozite sau în justiţie, victima patronilor care mă pot exclude din organigramă din trei ţipete şi două semnături, victima poliţiştilor care mă roagă să nu reclam furtul din buzunare.

Orice protest este inutil. Orice gest de solidaritate, orice iniţiativă care m-ar putea transforma în cetăţean sau concetăţean, în membru al unei comunităţi rezidenţiale sau al unei organizaţii se fîsîie în faţa privirilor nepăsătoare, a replicilor de tipul "c'eşti copil" sau "mă laşi?!" sau a celor care transformă iniţiativa în afacere profitabilă pentru ei şi dezastruoasă pentru beneficiari. Iar renunţarea mă face complice cu cei care acceptă ca lucrurile să meargă prost, din neputinţă, din interes, din indiferenţă.

Sînt complice, prin tăcere, cu toţi impostorii, mincinoşii, neisprăviţii, hoţii, de care depind, într-un fel sau altul, în bătăliile mele mărunte, de zi cu zi.

Am obosit de ţara unui singur televizor, a unui singur program în care se amestecă, de-a valma, senzuale cu securişti nejudecaţi, brăilence cu analişti obosiţi, discuţ ii lălîi despre salarii enorme, furt la factură, poliţişti beţi, judecători mituiţi, miniştri penali cu breaking news-uri împotriva cărora tot românul moţăie: învîrteli, băşcălii, ogici, ciumace, anchete de doi şi un sfert, morţi de trei parale, incesturi de patru stele.

Am obosit să aud sau să citesc comentarii lungi, strivite de ură sau înmuiate de slugărnicie, ale jurnaliştilor obosiţi din presa românească. Am obosit de vorbe grele de prostie, nesimţire, ipocrizie, inepţii, vorbe care nu mai interesează pe nimeni, vorbe caraghioase, care-i transformă pe toţi ciutacii, dumitreştii şi morarii în bufoni disperaţi ai orelor tîrzii de televiziune.

Am obosit să văd societatea civilă, care face curat în universităţi şi alegeri, înghesuită pe liste de alegeri europarlamen tare ale unui partid majoritar. Am obosit să aud că singurul lucru pe care-l avem de opus alegerii fiicei preşedintelui în Parlamentul European este pluralul nefericit "succesuri". Am obosit să văd susţinători sinceri ai preşedintelui, care vor salariu de jurnalist independent. Am obosit să văd jurnalişti independenţ i care devin guvernatori interesaţi.Am obosit să-l aud pe ministrul Culturii ţinînd-o langa cu explicaţiile despre pleaşcă şi iubire de preşedinte.

Am obosit să văd reportaje cu oameni care mănîncă din gunoaie, copii violaţi, preoţi care ţin liturghii erotice, puştile lui Michi Şpagă, termopanele lui Adrian Năstase, oameni care se împerechează cu oi, ţărani care tasează pămîntul cu obuze încă detonabile, pensionari care se străduiesc să prindă două porţii de sarmale de 1Decembrie, ţigănci care-şi arată popoul poliţiştilor, şoferi beţi, criminali filmaţi în circa de poliţie, înmormîntări în direct, sicrie fotografiate cu mobilul, ştiri animate despre ficatul de 20 de kilograme al unui cîntăreţ, oameni urcaţi pe cruci ca să vadă mai bine groapa, cozile isterice de Sfînta Paraschiva şi de Izvorul Tămăduirii, proteste pe marginea balconului sau a macaralei şi comentariile profesioniştilor care încep cu: "Ce efect poate să aibă violul asupra unei fetiţe de 12 ani?". Mă obosesc profesioniştii televiziunilor, chiar şi fără comentarii. Fiindcă sînt aceiaşi. Şi apar des. Foarte des. În ţara asta nu mai există un psiholog cumsecade, un profesor eminent, un cîntăreţ talentat, un analist respectabil, un preot cu har, un poet înzestrat: toţi devin vedete şi, în clipa imediat următoare, descoperă că au văzut idei. Despre orice altceva decît meseria pe care altfel ar fi putut s-o practice onest şi din care să aibă un venit regulat.

Mă obosesc emisiunile care-mi promit că vor dezbate soluţiile anti-criză şi în care invitaţi şi moderatori ajung să vorbească despre beregate, prostănaci, caraghioşi, şobolani rozalii, lupta dintre fata preşedintelui şi intelectuali, despre insinuările cutărui senator,despre sforăitul din Parlament al nu ştiu cărui deputat, despre nepoate de senatoare care sînt de fapt amante de miniştri. Am oboist să văd feţe lungi de jurnalişti care anunţă, cu acelaşi ton grav, de început de apocalipsă, şi că se măresc facturile, şi că s-a dus dracului rapiţa în Alexandria ,şi că Mutu are tendonul rupt. Sau că nu-l mai are deloc. Am obosit să aud de mitică-de-la-ligă, naşu-sandu, meme-stoica, galactici, jucători titraţi, distracţ ie-pe- cinste.

Am obosit să ştiu că din atîtea cazuri de malpraxis în medicină, un singur doctor a fost condamnat pentru viol. Mă oboseşte Mihaela Rădulescu, şi cei care o combat, şi cei care o apără.Mă oboseşte oricine comentează un film, o carte, un spectacol, mai departe de rude, prieteni sau părinţi, fără să poată arăta vreun act, o diplomă, care să-i confere acest drept.Am obosit să mă tot întreb cine este cel sau cea care apare pe prima pagină a tuturor ziarelor, fără să reuşesc să-mi amintesc vreo ispravă, bună, rea, dar în orice caz extraordinară, care să merite măcar efortul scanării fotografiei lor.

Am obosit să văd că patroni de firme de salubrizare îşi dau cu părerea despre expoziţii de artă, că pe Wikipedia Mircea Badea este actor român, că Monica Tatoiu are răspuns pentru orice - de la încălzirea globală, la cum nu trebuie să renunţi la speranţa de a avea orgasm. Am obosit ca, la douăzeci de ani de la Revoluţie, să-i înjur tot pe Iliescu, Năstase, Văcăroiu, Şerban Mihăilescu, Viorel Hrebenciuc, Talpeş, Mitrea, Vadim Tudor, Voiculescu, Adrian Păunescu etc. Am obosit, de fapt, să nu am încredere în nimic şi nimeni.

Am obosit să scriu acest protest. Nu va folosi la nimic. M-am gîndit, la un moment dat, să le cer oamenilor obosiţi ca şi mine să iasă în stradă. Dar am în faţa ochilor imaginile filmate la diferite proteste: pancarte şi lozinci analfabete, revendicări haotice şi isterice, feţe tîmpe în fundal care transmit salutări familiei, sindicalişti mîngîiaţi pe frunte de opoziţie, trecători plictisiţi şi amintiri duioase despre concediile la mare din vremea fraţilor Petreuş şi a Daciilor în rate.

Am obosit de ţara în care nu se întîmplă nimic. De ţara care m-a făcut să privesc cu lehamite drepturi la care am tînjit ani mulţi şi grei în comunism. Mie, omului simplu de pe stradă, mi-e lehamite de dreptul meu de a vota. De dreptul de a fi informat. De dreptul de a protesta. De dreptul şi obligaţia de a-mi apăra ţara. De dreptul de a mă asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere. De dreptul de a avea acces la tratamente corecte în spitale. De dreptul de a fi egal cu ceilalţi români în faţa justiţiei.

De aceea spun că nu-mi iubesc ţara. Mi-a mai rămas,totuşi, un singur drept: acela de a circula liber în străinătate. De a emigra. Poate c-a venit timpul să-l folosesc. Ştiu bine că nici acolo nu umblă cîinii cu covrigi în coadă. Sper doar ca acolo, într-o limbă străină şi pe străzi curate, să am timp să mi se facă dor de ţara mea."

Acest articol reprezintă într-o formă concisă şi condensată exact lucrurile pe care le gândim toţi cei dezamăgiţi, declară invitatul Alexandru Tocilescu, care a mai adăugat că media românescă e vinovată pentru genocid cultural."Cica nu ar fi adevarat ca Alexandru Tocilescu ar fi declarat asa ceva, dar in orice caz mi se pare foarte tare. Respect!

Voi ce parere aveti?

6 comentarii:

 1. speram sa iti placa noile taxe si impozitul forfetar :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Regizorul Alexandru Tocilescu nu a scris aceasta scrisoare! Autorul ei adevarat este un obscur Ion Ionescu (un posibil nume fals), adica un nimeni. O replica pentru acest plangacios obosit, otravit pana in maduva oaselor, care infecteaza si pe altii cu gandirea lui morbida, de o patologie care atinge paroxismul. Oamenii care nu vin cu solutii concrete nu au dreptul sa se lamenteze! "Daca nu faci parte din raspuns, atunci faci parte din problema" (Rafi Eitan, fost director adjunct de operatiuni al Mossad-ului). Sunt mandru ca sunt Român si ca traiesc in tara mea frumoasa pentru atatea motive pozitive care, enumerate, ar eclipsa net aspectele negative pe care le-a insiruit acest ne-român in fituica lui jalnica! Nu ne mai da exemple negative fiindca suntem constienti de ele, le intalnim la tot pasul. Ce faci tu ca sa contrabalansezi vicierea mentalului colectiv national, saturat de atat negativism? Viata este prea scurta pentru a ne putea permite sa ne infectam cu idei parazite, profund nocive, pe care „Ionescu” si altii ca el isi aroga dreptul de a le imprastia, stiind ca nu ii va trage nimeni la raspundere pentru raspandirea pesimismului bolnav de care sufera ei. In ciuda vietii imperfecte, avem destule motive sa fim fericiti, chiar si in Romania! Daca va indoiti de acest lucru, amintiti-va cat de recunoscatori Vietii sunt oamenii cu nevoi speciale; micile noastre tragedii sunt infime pe langa problemele lor reale. Din aceasta perspectiva, reiese foarte clar handicapul sufletesc al lui „Ion Ionescu”, caruia ii recomand sa intre in carantina pana isi va igieniza psihicul de mime negative si sa nu mai debiteze prostii crase, plin de ifose intelectuale! Pastreaza-ti dejectiile psihice pentru tine, ineaca-te cu ele, nu mai virusa oamenii cu frustrarile tale! Iar daca nu iti iubesti tara, esti liber sa renunti la cetatenia romana. Nu iti va simti nimeni lipsa!  Apuca sabia!


  Cand fiecare zi e-o lupta
  Si lupta tine zeci de ani,
  Ce faci, viteaz cu spada rupta,
  In fata cruzilor dusmani?

  Ce fac? Arunc privirea-n slava,
  Sa smulg secretul cel temut
  Si, din gandirea mea grozava
  Imi fac si sabie si scut.

  De vrei o viata-n libertate
  Si om sa fii cu-adevarat,
  Apuca sabia, barbate,
  Ca nu-i nimic de neluptat!

  Priveste cerul fara pata
  Si vars' al lacrimii venin!
  Insfaca-n pumni a vietii soarta
  Si rupe-al lantului destin!

  Paseste darz, cu fata-n Soare,
  Sa stie toti ca esti stapan
  Din vita cea nemuritoare
  De Om din Dac si din Român!

  RăspundețiȘtergere
 3. Domn'le Sorin. In primul rand imi cer scuze pentru intarziere. Daca citeai pana la capat, vedeai ca am scris ca Alexandru Tocilescu nu ar fi scris aceasta scrisoare. Era un mail, in primul rand, in al doilea rand, cine te crezi tu sa spui ca acest Ion Ionescu este un nimeni? Cu ce esti tu mai presus nimicule? Pana la urma urmei tu esti mai plangacios si mai otravit decat el, pentru simplul fapt ca cu toate ca traim intr-o tara democrata, tot nu ai dreptul sa iti exprimi parerea, pentru ca se trezeste cate unu ca tine cu replici si critici. Cu totii avem dreptul la cuvant, daca nu iti convine intoarce spatele, nu arunca cu noroi ca nici matale nu esti mai presus.

  Eu imi iubesc tara, dar nu imi iubesc poporul si stii de ce? Pentru ca noi nu evoluam, ci trecem inapoi in jungla. Fiecare pentru el, toate sunt pe interes, cand a fost ultima data cand ai intalnit o fata care sa te iubeasca neconditionat? Si daca a fost, cu siguranta ai fost prea chior ca desigur trebuia sa te orbeasca toate siliconatele care umbla cu cate un macaronar, sa numai zic de toti coclenderii care inafara sa mance seminte si sa faca pe tarzanii altceva nu stiu.

  Tu nu ai venit cu un raspuns, ci mai degraba cu o critica. Deci pana si matale faci parte din problema. Si din moment ce mai deschizi si gura, faci parte dintr-o problema destul de mare. De ce sa nu dam exemple negative? Nu iti dai seama ca oamenii se mint singuri? Se prefac a fii fericiti, caci daca erau constienti de partile negative, cu siguranta faceau ceva impotriva! Fiecare asteapta ca sa se trezeasca cate unu ca sa faca ordine in gunoiul care marea majoritate il fac. Nimeni nu face nimic, nici macar pentru ei. Viata este frumoasa, daca stii cum sa o traiesti. Traim intr-o tara trista, plina de frustrati si tampiti care altceva decat sa critice si sa arate cu degetul nu stiu, asteapta dupa altii sa vina sa faca sa fie bine, pentru ca ei nu sunt capabili sau sufera de o boala foarte grea pe nume lene!

  Toti aratati cu degetul spre oameni nevinovati, toti aruncati cu gunoi, dar niciunul nu s'ar trezi din somnul lui vesnic sa faca ceva in tara asta! Altii tac de frica pentru ca sunt rechini ca tine domn'le Sorin care nu stie altceva decat sa isi bea cafeaua in fata monitorului si sa critice. Eu nu zic decat "Desteapta-te Romane!"

  Singura persoana cu ifose esti tu si nu vad care este problema ta cu asa zisul "handicap sufletesc", ca cu siguranta si tu faci parte din frustratii din aceasta tara.

  Eu nu o sa pastrez nimic pentru mine, asta este blogul MEU, iar eu am dreptul sa scriu tot ce vrea sufletelul meu, numa de dragul sa se inece oamenii ca tine cu ele. Eu nu "virusez" pe nimeni, pentru ca sunt deja virusati de conceptii ca ale tale. Eu nu am frustrari pentru simplul fapt ca stiu cum sa mi le rezolv si nu tin pentru mine, nu mi-e frica de nimeni si de nimic, traiesc intr-o tara democrata! Am dreptul sa imi exprim liber parerea si asa voi face! Comentarii?

  "Mă dojeniţi că veşnic sunt beat. Ei bine, sunt!
  Necredincios mă faceţi. Şi ce dacă-i aşa?
  Puteţi orice să spuneţi pe socoteala mea.
  Îmi aparţin. Pricepeţi? Şi sunt ceea ce sunt!"
  [Catrene de Omar Khayyam]

  RăspundețiȘtergere
 4. Cred ca orice patriotism este demodat. Solutie la ce este momentan in românia. Nu cred ca exista. Un popor moare dupa parerea mea cand moare cultura. Cultura poporului roman a murit de mult urmeaza tara.

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu nu cred ca a murit cultura poporului, cel putin nu inca. Si nu integ ce ai vrut sa spui in legatura cu "orice patriotism este demodat". Probabil ca este la moda sa iti tarasti in noroi tara, dar niciunde nu e mai bine ca in tara din care ai venit... pana la urma urmei, Romania o duce mult mai bine ca America. Nu crezi? Uite-te la filmul "Sicko".

  RăspundețiȘtergere