13 ianuarie 2011

Intre critica si etica

Dupa cum stiti, sunt si model si fotograf. Ca fotograf, eu imi vad de treaba, imi fac ideile cum stiu eu mai bine si nu fac din orice lucru o competitie. Nu m-am dus la nici un fotograf sa ma laud si sa ma ridic in stele cu ce poze wow am eu. Dar din nefericire sunt si asemenea de pozari care se cred zmei.

Toate fotografiile mele le fac pentru mine si pentru modelul din imagine. Nu ma astept sa fiu un fotograf de succes in viitor si nici nu consider ca lucrarile mele sa fie mai presus ca a oricarui fotograf. Fiecare e pe filmul lui. Nu inteleg care este competitia si ce castigi...

Acum cateva zile s-a trezit unu sa ma faca o idioata si geloasa pe pozele lui ca vezi doamne el are poze extraordinare si eu nu pot iesi din mediocritate. Nu pot decat sa zic LOL.

Si ce inceamna mediocritate? Let's Google it: MEDIOCRITÁTE, (2) mediocrități, s. f. 1. Faptul de a fi mediocru; situație, starea a celui mediocru. 2. Persoană lipsită de calități (intelectuale) deosebite, om mediocru (2) Insuficiență de calitate, de valoare sau de merite.

Deci, ca sa poti sa acuzi pe cineva de mediocritate, trebuie chiar sa cunosti persoana respectiva si nu ajunge doar sa urmaresti ce face pe facebook. Asemenea persoane din punctul meu de vedere sunt aroganti si cinici.

Nu ai de unde sa stii daca o persoana chiar are valori si merite pana nu ajungi sa o cunosti. Spun asta pentru ca nu toata lumea se lauda cu cine sunt ei si ce au facut in viata; nu vor sa iasa in evidenta, nu primesc aplauze si nici laude din partea celor din jur, iar asta nu face o persoana mediocra. Deci sa fie clar! Ca sa "iesi" din mediocritate nu trebuie sa te pupe in cur lumea, ci sa poti oricand sa arati cine esti.

Eu nu cred in mediocritate! Defapt in toata viata mea eu consider o singura persoana mediocra, DAR intotdeauna m-a uimit cata rabdare si ignoranta poate avea acea persoana fata de cei ce o ataca. Important este mai mult caracterul si atitudinea unei persoane.

Ca sa dau si exemplu: am cunoscut nu demult o persoana care a facut destul de multe la viata lui. Este un snob foarte arogant si isi permite! Nimic de comentat in legatura cu asta, dar din moment ce vine la mine si urla ca descreieratul de dracu stie ce si se ia de viata mea personala, din cauza unei neintelegeri cu partenerul meu, mi se pare lipsit de bun simt. In primul rand ca m-a vazut pentru a doua oara in viata lui si pentru ca eu nu aveam nici o datorie fata de respectiv. Norocul lui ca nu l-am auzit prea bine, din cauza trupei care isi facea soundcheck-ul in spatele dansului. Sunt o persoana care ii sare tandara destul de usor mai cand vine cate un fraier si face pe Dumnezeu si foarte probabil ca ma luam de măsa.

Intrebarea ta ar fii: "si ce rezolvai cu asta?" Vrei sa stii ce? Oricat de multe lucruri persoana respectiva a facut la viata lui, totusi trebuie sa nu isi piarda minimul de bun simt si respect, daca vrea sa fie respectat la randul lui. Nu permit nimanui sa stearga cu mine pe jos, oricat de multe a facut la viata lui!

Sunt destui care pupa talpile celor ce ii scuipa in gat, iar aceea s-au nascut unici si vor muri copi. Pana la urma urmei nu tot oameni suntem? Daca eu sunt idioata si nu sunt in stare sa ies din mediocritate, pe tine, criticule, ce te face?

Nu mi-e greu sa plec capul in fata cuiva, dar acea persoana trebuie sa aiba si dreptate. Si vreau sa dau un sfat marilor "critici": uite-te mai intai in ograda ta si apoi in ograda vecinului. Ai grija cum critici si mai ales ai grija si cine te pupa in cur.

Pe badorgood, cel mai prost site foto, gasesti cei mai multi critici, mai ales cand vine vorba de fotografia nud, iar ei fotografiaza flori si gandaci, dar ei isi permit sa comenteze de un nud, care nu are nici o legatura cu ceea ce fac.

Nu vreau sa fiu ridicata in stele ca vezi doamne ce poza am facut, dar sa vii si sa incepi ca critici fotograful dupa fotografie, mai date-n gatu matii! Si se intampla de fiecare data, toti care pozeaza maimute si boschetari comenteaza si isi permit sa comenteze un nud. Macar daca ar critica corect, dar intotdeauna se ia la rost modelul sau fotograful, dar niciodata fotografia. Si repet, mai date-n gatu matii! Nu exista o fotografie buna, doar gusturi diferite!

Si ca tot veni vorba de critici, cunosc foarte multe persoane care scriau foarte mult si au fost criticati din cauza ortografiei, ca au mancat cuvinte ca au scris 'care' in loc de 'pe care', dar nimeni nu a fost atent la ce a vrut defapt autorul sa spuna. Intelegeam daca se folosea un limbaj "de strada" si greseli gramaticale grave, dar dupa mine cand cineva vine cu un 'text', nu cred ca vine sa ii corectezi greselile, ci sa vezi ce a avut de spus.

Asa mi s-a intamplat mie in liceu. Imi placea foarte mult sa scriu poezii si pe langa asta scriam scenete de teatru. Am scris odata o piesa, vreo 30 de pagini A4, pe o parte si pe alta. Am scris foate mult si am folosit un limbaj mai abrupt, pentru ca asa am vrut sa construiesc piesa. Am fost foarte mandra de ce am scris. Am printat-o si m-am dus la diriginta care era profesoara de romana, sa o citeasca. Desigur a inceput sa critice fiecare rand asa pe fuga si nu a dat pic de atentie la ceea ce am vrut defapt sa spun. Nimeni nu m-a vazut in stare sa scriu o sceneta, iar nimeni nu mi-a dat nici o sansa.

Am fost foarte dezamagita si am aruncat la gunoi toata munca mea. Si aceea a fost ultima sceneta de teatru pe care eu am scris-o, iar mai tarziu, m-am lasat si de poezie.

Am renuntat la multe pentru ca eram mica si mereu mi se spunea "ca artist mori de foame". Toata lumea isi dorea sa fiu medic, economist, arhitect, avocat, sau eventual sa imi gasesc un barbat bogat. Dar am crescut mare si sincer, accept orice critica daca este corecta si argumentata. Iar cat despre cei ce imi spun mie une mi-e locul, nu aveti decat sa va duceti dracului. Eu nu am sa imi pierd viata intr-un birou si nici nu am sa pup portofelul unui bogatas doar ca sa o duc bine! Urasc banii si urasc pe cei ce vor sa imi conduca viata.

Asta e problema tuturor oamenilor! Cei apropiati nu sunt dispusi sa vada ce iti doresti cu adevarat! Ceea ce considera ei bun pentru tine, nu iau in calcul ca ti-ar face rau. Mai nimeni nu este dispus sa asculte ceea ce iti doresti cu adevarat!

Cat despre oamenii care nu sunt apropiati, sau chiar straini, critica din orice, numa de dragul de a critica si se cred mai presus de orice altceva. Imi dau impresia ca o fac numai de dragul de a se simti ei bine in pielea lor. Iar multi se umilesc singuri din cauza aceasta.

Nu cred in critici constructive. Nu mi se pare normal ca sa arunci cu noroi in cineva in speranta ca se va motiva. Cat despre critici rautacioase si barfe, daca ai cap cu care sa gandesti, mai intai critica-te pe tine insuti inainte sa critici pe cineva.

Nimeni nu este in masura sa critice, iar nimeni nu are dreptul de a spune cuiva cum sa isi traiasca viata si une ii este locul! Si cel mai important, este IMORAL sa crezi ca cineva iti apartine!

Spun asta pentru ca acum cativa ani cineva si-a permis sa imi spuna "de acum inainte numai ai dreptul la intimitate". In momentul acela din femeia care da tot ce e mai bun din ea, m-am transformat in cineva care loveste acolo unde doare cel mai tare. Am pedepsit pe toti care m-au ranit si nu m-au sustinut si nu stiu daca am iertat... dar in orice caz pe mine m-au pierdut definitiv.

Sincer am trecut peste faptul ca exista o limita care nu trebuie intrecuta, pentru ca acea linie numai exista. Traim intr-o lume plina de cinici, aroganti si ipocriti. Este mai rau ca in jungla, toti se cred zei, e mai rau ca un multi level marketing. Etica numai exista in ziua de astazi.....

Oamenii se cred perfecti si se ridica in slavi singuri, pentru ca nimeni altcineva nu o face. Eu asa vad lucrurile: ca ar trebui sa lasi pe altii sa te ridice, iar cat despre perfectiune, este de ajuns sa fii perfect pentru o singura persoana, iar restul numai conteaza.

11 comentarii:

  1. O sa te critic :) sint vreo doua puncte in care am pareri diferite de tine si simt ca vreau sa le exprim :) am pus-o daca ma prinzi...

    Spui ca faci fotografiile doar pentru tine si pentru model, eu cred ca arta este despre a transmite idei si sentimente, daca faci arta nu o faci numai pentru tine si pentru a transmite ceva lumii. Vrei ca mesajul tau sa ajunga la oameni, asa ca parerea lor e importanta. Sint prea comercial?

    Si eu cred in critica constructiva. E adevarat ca nu accept sa imi spuna oricine orice, dar sint oameni a caror parere conteaza si sint oameni carora imi iau libertatea sa le spun direct parerea mea si nu s-au suparat (e adevarat ca pe unii i-am si jignit fara sa vreau, cu cele mai bune intentii). Dar pot sa spun ca lucrind la proiecte comunitare am vazut efecte benefice ale criticii constructive, lucram impreuna la acelasi proiect, ne spunem parerea sincer si rezultatul iese mai bun.

    Despre mediocritate nu vreau sa arunc decit o intrebare retorica: cum e ca cineva sa fie atit de prost la ceea ce face incit sa nu fie nici macar mediocru?

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca pozezi nud te pune intr-o situatie vulnerabila in Romania deoarece aici daca doar unu isi permite sa te jigneasca,ceilalti de ce nu ar face asta?
    Traim in societatea asta in care ne mancam uni pe alti deoarece consideram ca asta e solutia la "evolutie",imi pare rau pentru tara noastra asa imi vine uneori sa plec de aici si sa nu ma mai intorc niciodata!
    Am auzit de foarte multe ori replica asta "ca artist mori de foame",sa nu ii crezi niciodata,poti sa faci orice atat timp cat tu crezi ca esti in stare!
    La multi ani!(ca nu ti-am comentat pe anul acesta)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ena: Te jigneste cineva numai daca ii permiti sa o faca... eu zic ca nu ma intereseaza ce spune despre mine o persoana pe care nu dau nici doi bani.

    Daca poti sa pleci, pleaca! ar putea fi cea mai buna actiune din viata ta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nicu: cand am spus ca fotografiile le fac pentru mine si pentru model, m-am referit ca eu nu fac o fotografie ca sa o arung in gura leilor si nici nu am sa ma stradui sa fac o fotografie sa fie pe placul criticilor.

    Nu am nici o problema sa imi spuna cineva unde am gresit, dar critica "constructiva" este atunci cand te scuipa in fata pentru ca nu ai facut un lucru cum trebuie, pentru a te "motiva". Nu la toata lumea merge lucrul acesta, iar la persoanele care stau foarte prost cu nervii, nu va functiona niciodata. Intelegi? XD

    Cat despre mediocritate, dupa parerea mea ca sa fii mediocru, trebuie sa te incadrezi cu restul lumii.... toti sunt la fel, iar asta nu este nimic special, ceea ce ii fac mediocrii. Daca cineva este foarte prost in ceea ce face, sincer apreciez vointa, dar daca chiar nu merge, daca chiar nu se pricepe... he is hopeless. Dar nu asta il face mediocru, ci atitudinea.

    Ena: ca model nu ma simt deloc intr-o situatie vulnerabila pentru ca am grija pentru cine pozez ca sa nu imi stric imaginea. Nu ma simt deloc jignita, sunt uimita de cum se consoleaza unii aruncand cu noroi, doar ca sa se simta ei bine. Si nu m-ar deranja daca ar veni cineva sa ma bage in pamant cu critici, dar pana acuma nu a existat unu care sa imi spuna unde am gresit, cu ce am gresit si cum ar fii bine sa fac. O critica nu mi se pare buna, daca vine unu si spune "poza e de kkt" daca cineva nu este in stare sa imi spun de ce si cum as putea sa rezolv problema sa numai gresesc pe viitor, da, asa mai zic si eu. Nu sa ma faca pe mine o persoana mediocra.

    Fotografii fac de vreo 6 luni si pana acuma am realizat asta http://andreeapopovici.daportfolio.com/ si nu ma consider o persoana mediocra indiferent de cum arata pozele. Nu ma exprim numai prin fotografie.

    RăspundețiȘtergere
  5. poate fi critica constructiva si "constructiva", cu si fara ghilimele, cea fara este http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism#Constructive_criticism iar cea cu, e doar o ironie gratuita si condescendenta din partea criticului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pacat ca la noi nu prea se fac critici constructive, numai "constructive"

    RăspundețiȘtergere
  7. se pare ca Andreea, nu este fotograful secolului, dar in schimb scrie foarte bine. Poate te gandesti sa devii scriitoare, ca se vede ca ai un scris de foarte mare talent.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai domnule Miriunis iti multumesc, sau mai bine zis Mihai Zen... nu ma astept sa fiu fotograful secolului, stai linistit ca le pot face pe toate. In schimb matale ai putea sa te reprofilezi pentru ca atitudinea ta fata de modele este de-a dreptul injositoare. Doar nu vrei sa te dau de gol, nu? Nu cred ca vrei sa spun pe cate modele ai cerut de nevasta si obsesia ta fata de ele si cum ii la tine in "studio" cu becurile tale de garaj pe post de lumini... Vrei sa continui?

    RăspundețiȘtergere
  9. Iei prea mult in seama niste lucruri fara valoare. Poate ca da, ca artist mori de foame, dar arta nu e o "slujba"; doar in unele circumstante poti sa castigi bani din ea. Dar atata timp cat sa scrii, sa desenezi, sa faci poze, etc, te face sa te simti bine, atata timp cat folosesti arta pentru a te exprima, pentru a te elibera, nu mai conteaza nici o critica din lume, pentru ca nimeni nu iti poate critica viziunea.
    Oamenii vor critica eventual tehnica; ai nevoie de timp si exercitiu pentru asta.
    Dar tot ce faci, faci pentru tine. Asa ca nu te lasa de nimic, si da-i inainte! Fa orice te face sa te simti bine, indiferent cine are ceva de zis impotriva, nu asculta. :)

    Apropo, se stie bine ca putini sunt oamenii care se uita la esenta si care o inteleg. Cred ca stii si tu Scrisoarea I de Eminescu. El a pus in versuri exact situatia asta.

    -Gaby[Sactirya].

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru ca te am la watch pe deviantart pot spune ca te admir,apreciez ca esti tu si nu te lasi batuta de societatea asta.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai in toata turma tre sa fie unu oaia neagra sau ala mai "special" :))

    RăspundețiȘtergere