12 septembrie 2011

Sfaturi pentru modele

Acum ceva timp am făcut o postare cu sfaturi pentru potențialele modele, ce sa facă înainte de ședința foto, câteva trucuri etc. De-a lungul timpului am avut parte de mai multe experiențe plăcute și neplăcute și cred ca a venit timpul pentru o noua postare. De data asta nu am sa va dau niște informații foarte importante care sa le luați în considerare.

A fost un scandal mare in Sibiu despre un anumit domn care fotografia minore nud si din câte am înțeles este scris într-un articol pe internet despre dansul ca le-ar fi propus ședințe foto contra servicii sexuale, sau le amenința ca dacă nu fac sex cu el le publica pozele pe internet.

Asemenea lucruri nu se fac, dar trebuie sa fii constient ca nu oricine are aparat este si interesat sa faca fotografii. De aceea eu tin neaparat sa cereti un portofoliu mai mare, nu numai cel de pe Facebook si sa nu uitati sa intrebati si ce fel de poze doreste ca sa evitati sa aveti surprize.

Ma adresez special minorilor pentru ca sunt foarte multe fete care doresc sa stea in fata aparatului sa devina potential modele si pentru asta tin neaparat sa se ia la cunostinta urmatoarele aspecte. Orice persoana sub 18 ani ca sa fie fotografiat are nevoie de acordul parintilor semnat intr-un model release si este constient de ce fel de poze se vor face la sedinta foto. Daca nu exista un asemenea contract, parintele poate la orice ora depunde o plangere, mai ales daca este vorba despre fotografii nud, este caz penal pentru fotograf.

Daca nu cunosti personal fotograful sau nu stii de ce ii poate bate capul, sfatul meu este sa nu mergi niciodata singur. La orice sedinta foto daca se semneaza model release-ul este nevoie si de un martor ca sa fie prezent la întocmirea contractului.

Am auzit cazuri in care fete au fost intimidate sa se dezbrace in fata aparatului sau amenintate cu anumite lucruri. Sa nu va fie teama sa spuneti NU. Aveti tupeu in fata fotografului, indiferent cat de mare este. Amenintati-l ca va duceti la politie, ca o sa urlati, plecati de la fata locului, dar nu lasati pe nimeni sa isi bata joc de imaginea dvs. Este foarte important ca sa luati masuri in fata persoanelor de genul. Daca nu va simtiti in largul vostru sau simtiti ca fotograful are o atitudine neadecvata spuneti stop joc.

Multi fotografi nu au model release-uri si merg pe increderea si prietenia intre model si fotograf. NU este nimic in neregula cu asta, dar fara un contract scris fotograful nu poate folosi imaginile in scop comercial sau sa vanda imaginile... Defapt asta si este acest model release - un contract prin care modelul ii da fotografului toate drepturile asupra fotografiei sa le retuseze, sa le expuna, sa le printeze, sa le vanda etc. Practic ai fost de acord ca fotograful sa se foloseasca de imaginea dvs. Deci intotdeauna sa citesti cu atentie tot ce este scris in contract si sa nu semnati in necunostinta de cauza, ca sa nu va treziti ca nu aveti nici un drept asupra fotografiilor, chiar daca este vorba despre imaginea proprie.

Eu am avut foarte multe sedinte foto in care nu am semnat nici un model release. Personal nu am nici o problema cu publicarea fotografiilor pe internet, expozitii, publicatii sau vanzare de printuri atata timp cat nu imi strica imaginea. Am avut parte si de experiente urate pentru ca am fost publicata pe site-uri care nu au nici o legatura cu fotografia si fara acordul meu.

Imi place foarte mult sa stau in fata aparatului si chiar daca am foarte multe fotografii expuse nu caut popularitate sau atentie. Nu vreau sa apar pe site-uri cu cine sunt eu si modelul X face cariera in Romania si alte tampenii de 2 lei. Nu ma pasioneaza sa devin vedeta. Ma multumesc si underground.

AM patit-o cu un cuplu, mai exact cei despre care am vorbit in postarea "Ashamed to call some people 'Photographers'". Aparent indivizii nu si-au facut temele cum trebuie si dupa o criza de personalitate din partea tipei, mi-a ordonat cu tupeu ca sa ii sterg fotografiile [care nici macar nu ii apartineau] si ca ma va da in judecata. Dupa ce ca s-a folosit de imaginea mea si se foloseste pana si in prezent, nici nu are contract cum sa are vreun drept sa foloseasca fotografiile in scop comercial.

Si acum ca v-am facut o mica descriere la problema sa va zic cum sta treaba: fara model release, fotograful poate sa se stearga la fund cu fotografiile pentru ca este pozele lor versus imaginea modelului. Nimeni nu te poate obliga fara nimic in mana ca sa nu iti folosesti imaginea, chiar din contra ce fac ei din punct de vedere legal, au dat-o in bara. Dupa ce tipa s-a folosit de imaginea mea incercand sa se promoveze prin cele mai ieftine metode, am zis ca este timpul sa fac putina curatenie. Am dat un mail la site-urile unde am fost publicata si le-am spus situatia. La inceput m-au luat la misto unele site-uri si nu au facut nimic ca sa rezolve problema, pana cand nu m-am suparat si am amenintat ca voi anunta webhostul si ii voi inchide intregul site pana la rezolvarea problemei pe cale legala. Site-urile serioase nici nu au stat la discutii si au sters postarile pentru ca sunt constienti de consecinte.

Sfatul meu este ca sa cititi putin legile dreptului de autor si ca sa fiti mereu pregatiti ca sa dati peste nas celor care vor sa abuzeze de imaginea dvs. Cine a spus ca este usor sa tii un aparat in mana sau sa stai model inseamna ca habar nu are ce cu ce se mananca fotografia. Nu este o treaba neaparat grea, dar nici usoara, iar daca nu stii sa te descurci, risti ca sa lasi pe altii sa isi bata joc de imaginea ta.

Bafta!

Un comentariu:

  1. Zice bine Andreea, e regula: la prima pozare cu un fotograf necunoscut, nu mergeti NICIODATA singure, nu neaparat pentru a fi martor la semnare (eu nu am pe formularul de publicare rubrica pentru martor si nici nu am vazut asa ceva de obicei), dar pentru ca nu stiti cu ce ciudat va intilniti... si chiar sint citiva ciudati.

    Nu cred ca e nevoie sa amenintati cu politia, pur si simplu oricind va puteti ridica, imbraca si pleca (am stabilit deja ca daca nu-l cunosteati v-ati dus impreuna cu cineva, deci nu va putea fi violent).

    O sa o contrazic pe Andreea la partea cu drepturile din formularul de publicare: acestea sint proportionale cu pretul, e posibil sa primiti mai putini bani dar si dreptul de a folosi fotografiile, sau e posibil sa primiti mai multi bani dar sa renuntati la folosirea acestora. E vorba de o negociere si de ce vrea fiecare. Si de principiu un formular de publicare ii da fotografului dreptul sa foloseasca oricum, pentru a putea face editare, colaje, pentru a vinde mai departe.

    Cea mai recenta versiune a legii de autor din Romania poate fi citita aci, dar va averizez ca ca va trebui ceva rabdare :) Vedeti in special capitolul XI care contine si o parte despre protectia portretului.

    Acum o sa o iau intr-o tangenta: Andreea va sfatuia de bine, si sint 110% de acord cu asta, ca la pozarea cu un necunoscut sa nu mergeti singure. Dar mai e ceva... mergeti cu oricine: cu mama, cu un prieten, cu doi prieteni, cu o prietena, cu matusa, cu cine vreti voi, mai putin cu prietenul/partenerul vostru. Da, exista si exceptii :p dar de obicei modelul se va intimida in postura asta, gindindu-se la reactia partenerului si la cum va judeca acesta, nu se va simti in largul sau, fotografiile nu vor iesi pe cit de bine se poate. Posibil ca nici fotograful sa nu se simta in largul sau. Mai bine mergeti cu mama!

    RăspundețiȘtergere