1 decembrie 2013

Concepte vs aparatura

Nu există nici un fel de discuție in istoria artei despre cine avea pânze, pensule și culori mai "jmekere", Rembrandt sau Picasso. Cine avea dălți mai scumpe, Michelangelo sau Brâncuși. Cine avea pian mai "tare", Mozart sau Bach. Atunci, încetați cu toată tâmpenia asta de "război de operetă" cu Canon versus Nikon, DSLR versus compact, full-frame versus "no-frame", film versus digital, Photoshop versus instant Polaroid, pozar versus fotograf, artist versus amator, profesionist versus "hobbist". Că oricum creația se consacră ca valoare artistică în timp, de către oameni și specialiști, nu de către prietenii voștri de gașcă sau fanii voștri de azi.
~ Cristian Crisbasan 

 Din categoria fotografilor care fac fotografii ca sa impresioneze alti fotografi si din categoria indivizilor care se cred profesionisti si scuipa in gat oamenii care stau ore in sir si muncesc la o fotografie, ma intreb de unde atata spirit competitie? Sa ai un spirit competitiv nu este un lucru rau, dar nu cred ca se aplica aceeasi teorie si in arta.

Sunt de parere ca ideile sunt mult mai importante decat aparatul. Nu contest ca nu ar prinde bine un obiectiv mai performant decat un 50 1.8, dar in experienta mea ca si model, am lucrat cu fotografi care au facut niste cadre extraordinare cu un aparat vechi si mai putin performant decat altii cu aparate full frame.

Everything is automatic. It's a camera that every amateur buys. But the ideas are up here....
~ Helmut Newton 

Ca si fotograf am facut cadre cu un Olympus PEN E-P1, care nu scoate o calitate atat de buna ca un DSLR. Puteam folosi D300s-ul sau D90-ul, dar am ales sa lucrez cu aceasta "sapuniera" care era setat pe iAuto, dar cadrele respective au ajuns sa fie apreciate si vandute la vernisaj.... Ideea este ca pentru mine conceptul si ce imi exprima modelul in cadre, era mai important decat aparatul sau setarile.

Prefer sa lucrez mai simplu. Mi-e greu sa lucrez cu foarte multe lumini si aparate asta pentru ca as avea nevoie de asistenti care stiu ce fac si nu ma incurca. Eu vreau sa ma concentrez pe model, pe ideile mele, motiv pentru care prefer sa lucrez cu lumina naturala si nu in studio.

Cand faci o fotografie si privitorul (nu alti critici fotografi), vor aprecia fotografia exact asa cum este si nu se va gandi la ISO sau timpul de expunere pe care l-am folosit. Sunt artist! Nu imi pasa ce parerile altora, de critici, de alti fotografi si de aparaturile lor exagerat de scumpe. M-am saturat de cliseuri, de poze fashion pentru facebook si de pretentiile altora, motiv pentru care m-am lasat de nunti. Eu nu vreau sa imi castig existenta ca si fotograf facand nunti!

Degeaba ai aparat foto scump, daca nu ai idei. Degeaba te lauzi ca tu stii sa folosesti un aparat, daca faci fotografii inspirate sau copiate de pe internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu