15 octombrie 2015

Si TFCD si cu pretentii

In decursul aniilor am avut placerea de a lucra cu un numar foarte mare de fotografi si impreuna am realizat fotografii excelente. Cu unii am pastrat legatura, de altii nu am mai auzit niciodata. Am lucrat atat contra cost, cat si in sistem TFCD* si nu consider ca mi-am stricat vreodata imaginea colaborand cu foarte multi fotografi.

De ce imi place sa lucrez cu un numar asa mare de fotografi? Pentru ca toti isi expun viziunea in mod diferit indiferent ca se uita in aceeasi directie. Cand lucrezi cu un singur fotograf, el te va expune mereu in lumina in care te vede el.

Eu nu m-am considerat niciodata modelul unui singur fotograf, si totusi am intalnit indivizi care mi-au impus ca sa nu mai colaborez cu alti fotografi, iar in momentul acela am preferat sa incetez definitiv colaborarea cu dansii; totusi nu sunt proprietatea privata a nimanui. Doar pentru ca am colaborat cu un fotograf o perioada in sistem TFCD, asta nu inseamna ca voi renunta de a lucra cu fotografii care ma platesc. Probabil ca as accepta sa incetez colaborarea cu oricare alt fotograf, daca as fi si platita pentru asta, corect?

Un adevar dureros este ca oricat de talentat esti in spatele aparatului sau in photoshop, tot nu esti atat de special incat sa nu mai lucrez si cu altcineva, pana la urma urmei lucram impreuna, nu avem o relatie.

Explicatia pe care am primit-o vizavi de atitudinea posesiva a unui fotograf este deoarece nu si-ar dori ca si alti fotografi sa se foloseasca de imaginea mea, ca sa nu devin "comuna" sau "fumata" si ca si-ar dori sa apar doar in pozele dansului si nu a altora de parca as fi cine stie ce zeitate... dar desigur nu ma plateste pentru servicii :)

Cand esti atat de disperat sa faci cele mai bune cadre, ar trebui sa iti aduci aminte ca lucrezi cu oameni, nu cu papusi pe care le poti manevra dupa pofta inimii, plus ca nu ar fi indicat ca si fotograf sa lucrezi cu acelasi model tot timpul, mai schimba peisajul, schimba recuzita, nu stagna!

PEACE!

*TFCD - Time for CD. Cu TFCD, fotograful prevede selectarea imaginilor pe un CD pe care le ofera modelului ca si recomensa in loc de bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu