24 decembrie 2018

Compersion

Compersiunea (eng. Compersion*) este o stare de fericire și de bucurie empatice pe care o trăiești atunci când un partener romantic sau actual sau partener al unei persoane se bucură de fericire și bucurie printr-o sursă exterioară. În relațiile romantice, gelozia se referă la gândurile negative și sentimentele de nesiguranță, frică și / sau anxietate față de pierderea anticipată a unui partener sau a atenției partenerului respectiv.

Compersiunea este opusul geloziei. Cu compersiune, o persoană poliamoroasa găsește fericire și bucurie când partenerii lor poli sunt fericiți cu alții.

Poate gelozia încă să existe? Da, dar nu din același motiv. Dacă cineva este sigur în relația lor, atunci teama de pierdere nu ar trebui sa existe. Indiferent de numărul de persoane pe care partenerul dvs. le iubește, nu va trebui să vă temeți de pierdere.

Cum ajungem la compersiune? Un lucru pe care trebuie să învățăm să-l facem este să schimbăm modul în care ne gândim. Deoarece am crescut sub o educatie monogama, tindem sa avem o anumită percepție despre relații. Acest lucru va afecta modul în care gândim și simțim. Dacă putem schimba ceea ce societatea ne-a impus ca este modul "corect" de a relationa, putem schimba perceptia noastra. Aceasta, la rândul său, va schimba ceea ce simțim. A trăi cu gânduri că poliamora este un stil de viata rău sau că credința în nesiguranța pe care o putem aduce cu noi va afecta modul în care ne simțim despre partenerii noștri și despre metamorși* sau paramori*. Trebuie să putem evalua sincer sentimentele noastre si de ce simtim asa, de ce simțim gelozie în loc de compersiune apoi să determinăm dacă suntem îndreptățiți în aceste sentimente. Dacă acestea sunt sentimente justificate, atunci trebuie să luăm măsuri pentru a rectifica situația care le-a provocat. Emoțiile care nu sunt justificate, dar care rezultă din simpla teamă sau din propria noastră nesiguranță internă, trebuie să fie tratată sincer de către individ. Acest lucru nu este nici ușor, nici rapid. Este nevoie de timp pentru a ajunge la un punct în care ne deplasăm peste aceste sentimente nesănătoase și într-o mentalitate mai pozitivă.

În orice relație, legătura dintre toți partenerii va ajuta la diminuarea geloziei. Ar putea ajuta chiar să dispară. Mulți oameni cred că gelozia este o necesitate în poliamorie. Deși gelozia poate apărea din diferite motive, ea nu trebuie să fie norma într-o relație poliamoroasa.

Legarea între parteneri poate ajuta la diminuarea geloziei. Mai multă intimitate înseamnă mai multă legătură. Dacă partenerii rămân intimi unul cu altul, legătura crește. Ar putea ajunge la un punct în care gelozia ar putea dispărea complet. O persoană care este îndrăgostită sau legată de alta poate începe să aibă o mentalitate politică. Ce înseamnă această mentalitate politică? Ei își caută partenerii și partenerii lor caută pentru ei. Puteți bucura de faptul că partenerii dvs. se iubesc unul pe celălalt. Nu se va îndepărta de tine. Aceasta este compersia.

O persoană poate rămâne legată de mai mulți parteneri. Ei trebuie doar să-și mențină afecțiunea și intimitatea cu ei. Ei pot lua bucurie fără să se teamă de pierdere. Compersiunea poate fi o parte din viața lor.

Iubeste-ti partenerii. Lăsați partenerii să se iubească unul pe altul și pe voi. Luați bucurie în dragostea lor. Diminuează-ți temerile sau nesiguranța și poți începe să te scapi de frică și de gelozie. Permiteți-vă să simțiți compersia și puteți găsi mai multă fericire.

______________________________________
Compersion A feeling of joy when a loved one invests in and takes pleasure from another romantic or sexual relationship. 
Metamour Literally, meta = with; about + amor = love. The partner of one's partner, with whom one does not share a direct sexual or loving relationship 
paramour secret lover

Un comentariu: