26 mai 2010

Viata de model [update]

Cand am inceput sa scriu in acest blog, m-am laudat ca sunt model. Nu ma imbrac ca o pitzi si merg in pantofi de cal pe scena, ci sunt model pentru fotografie....

Totul a inceput acum doi ani cand am cunoscut-o pe Irina care a venit si m-a pozat si pe langa asta m-a invatat si sa fiu un model bun. Mi-a facut niste poze extraordinare care sunt foarte mandra si tot ea m-a invitat intr-o tabara foto unde am cunoscut foarte multi fotografi extraordinari.

In orice caz sa nu deviez de la subiect, am observat ca ii la moda ca sa fii model si toate gagicile cauta sa fie pozate. Eu una o fac din placere si ca orice femeie sa imi hranesc narcisismul [macar sunt sincera si recunosc]. Multe cauta sa fie apreciate, dar ca modele sunt varza si asa ca m-am gandit sa spun cam ce am invatat eu ca model.

And here it goes:
- Intotdeauna sa ai grija cui pozezi. Cand vorbesti cu un fotograf, la inceput el trebuie sa prezinte un portofoliu cu lucrarile lui si sa se discute in detalii cum va decurge sedinta foto. Este penibil sa mergi la sedinta si sa nu ai o tema anume sau nici cea mai vaga idee cum sa pozezi. Eu ca model vin si eu cu idei daca este nevoie, dar eu de obicei las mai intai fotograful sa vorbeasca.

- Este bine sa ai cat de cat o relatie de prietenie cu fotograful. E mai nasol sa ii pozezi si sa te trezesti ca iti face gesturi si fitze mai tarziu. Este mult mai bine ca sa se lucreze in echipa, nu doar "eu stau si tu pozezi".

- Stabileste de la bun inceput ce faci si ce nu sa nu apara discutii.

- De obicei se face un model release. CITESTE-L ca sa nu te trezesti ca ai semnat un lucru pe care tu nu ti-l doresti ca de exemplu sa apara intr-o revista/ziar unde te vede tot neamul. Eu una consider ca este ok ca fotograful si modelul sa aiba voie sa posteze pozele oriunde si oricand atata timp cat scrie cine este in poza sau cine le-a facut si nu strica imaginea modelului.

- Sincer asa mi-ar place mie: dupa sedinta foto, fotograful impreuna cu modelul sa aleaga cele mai bune poze pentru editat. Multi nu fac asa, dar ar fi o idee buna... Ma refer la o sedinta pentru portofoliul personal.

- Cand iesi la un suc cu un fotograf, intotdeauna sa fii bine imbracata si eventual sa ai 3 perechi de sosete in caz ca e frig. Mie de multe ori mi s-a intamplat ca sa merg la suc si sa se lase cu o sedinta foto. Nu ca m-as plange, dar eram nepregatita si in trening imbracata si frig afara, dar s-a meritat.

- Niciodata cand te fotografiaza cineva sa nu te sprijini in mana prea tare sau sa nu o intinzi, pentru ca da impresia ca ai mana rupta si este inestetic. La fel si daca privesti in sus sa ai grija sa nu ti se faca riduri pe frunte. Daca tragi din tigara nu trage prea tare pentru ca o sa ti se traga obrajii si nu arata deloc bine, la fel si cu sprijinitul capului in mana.

- Nu uita sa iti scoti de pe mana prinzatoarea de par. Cum lenea e mare, e mai bine sa o scoti de pe mana decat sa o scoti din photoshop.

- Intotdeauna este bine sa ai la tine servetele uscate si umede, in caz de orice si farduri in caz ca trebuie sa iti repari machiajul sau alte accesorii.

- Ca sa nu pierzi timpul cu incaltatul si descaltatul, sfatul meu este sa ai la tine o pereche de slapi. Nici nu te murdaresti pe picioare si eviti sa te tai intr-un ciob sau cine stie ce...

- Daca nu rezisti la frig sau la prea multa caldura sa nu incepi sa te plangi in mijlocul sedintei ca numai vrei ca nu iti convine nu stiu ce... Daca stii ca nu esti in stare de un lucru, nu te chinuii sa il faci.

- Cand mergi la o sesiune foto, imbraca-te lejer, evita sa porti haine stramte care ti-ar putea lasa linii pe corp. Dureaza ceva timp pana dispar si e pierdere de timp.

- Sa nu pui botul la ofertele de genul "cautam modele pentru fashion si oferim 1.800 de euro" in primul rand pentru ca exista firme si agentii care se ocupa cu asa ceva si cu siguranta ceva nu este in regula. Nimeni nu da atatia bani unui singur model care nici nu este intr-o agentie si nici nu ii vedeta porno. Eu ma refer la un model de fotografie, care nu este intr-o agentie si nu face parte din categoria "siliconus-plasticus"

- In legatura cu fotografia nud, exista o linie foarte subtire intre fotografia nud si cea erotica, linie peste care poti sa treci foarte usor de la nud la poze erotice prin pozitie si mai ales expresia fetei, deci grija la privire. Pentru mine nudul trebuie sa fie mai ascuns... nu imi plac lucrurile prea expuse... trebuie sa aiba umpic de mister si asta nu e numai treaba fotografului, ci si a modelului.

- Ca o sedinta foto sa fie reusita, ca model trebuie sa ai chef. Daca esti obosita sau plictisita, in fotogafie se observa.

- Sa nu consideri niciodata un alt model "concurenta" ta. Pana la urma urmei fotograful decide modelul potrivit pentru ideile lui.

- Cand mergi la o sesiune foto, nu devia de la subiect. Relatia sa ramana strict fotograf - model. Nu iti strica imaginea. Mergi sa faci fotografii nu sex cu fotografi ;)

- Ca model, tine de bunul simt sa intrebi fotograful daca este ok ca sa vina si prietenul. Multi sunt deranjati pentru ca au impresia ca modelul nu se simte cu adevarat in largul ei, altii chiar din contra au asistent. Deci daca vrei sa iei iubitul cu tine, fie ca sa aiba grija de tine fie ca sa vada cum e o sesiune foto, intreaba fotograful daca e in regula si asigura-te ca nu o sa strice sesiunea foto. Parerea mea...

- In caz ca iti place sa editezi, nu posta niciodata aceeasi fotografie editata in 10 feluri. Alege una si este de ajuns, pana la urma urmei fotografia in sine conteaza. [valabil si pentru fotografi - se stiu ei care sunt xD]

- Fii amabila, lasa figurile si fumurile din cap afara si nu te da importanta ca esti model. Nu esti mai presus ca oricare alta persoana. Zambeste si mai ales combina munca cu placerea [uneori a fii model este o meserie destul de grea, dar de cele mai multe ori se merita]

Momentan numa astea mi-au venit in minte, probabil ca ar mai fii, dar in mare am spus cam toate lucrurile importante.

Eu ca model pot sa spun ca pozand pentru Anca in ploaie si in vand la Valiug m-a calit. Gabi mi-a spus ca sa nu renunt niciodata la pasiuni si vise, caci merita sa lupti pentru ele. Si desigur Zen m-a invatat ca trebuie sa ai grija cui ii pozezi.

Vreau sa ii multumesc si lui Cristi, care duminica trecuta mi-a dat studioul pentru un mini atelier foto, de la care am invatat cum se lucreaza cu lumini de studio si nu numai. Si lui Nicu, care m-a facut "Goddess of Geeks" si celor cu care am colaborat si am facut niste poze extraordinare.

Dar cel mai mult vreau sa ii multumesc lui Alex, care si el la randul lui m-a invatat cum fiu un model mai bun si fotograf, care ma sustine cu adevarat si care ma iubeste exact asa cum sunt.

Ii mai greu ca sa ai o relatie ok cu cineva, care sa nu iti impuna sa numai pozezi, fie ca esti model sau fotograf. Multi stiu cum ii, dar nu stiu daca merita sa renunti la o pasiune pentru o persoana care nu te accepta asa cum esti. Parerea mea.

Imi place ceea ce fac, imi place sa stau in fata aparatului cat si in spatele lui. De multe ori e munca grea, dar se merita.

Model pentru fotografie, nu pentru fotograf.

3 comentarii:

  1. Imi place cum ai pus la un loc colactia asta de ginduri sincere si experiente... ma face sa ma gindesc ca dupa ce mai "cresc" si eu un pic, si stiu mai multe din practica decit din carti (cum e acum), sa fac si eu ceva asemanator, dar din cealalata parte a camerei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vis-a-vis de relatie, ai dreptate: eu daca as avea o partenera care mi-ar cere sa renunt la fotografia beauty, glamour & nude, as face-o, dar m-as simti ranit ca nu are incredere in mine iar renuntarea probabil ca m-ar macina in timp si ar fi una dintre picaturile care duc la umplerea paharului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceasta postare am postat-o si pe bad or good. Nu pot sa ma abtin sa postez raspunsul unui fotograf la aceasta postare:

    "Nu am incercat nudul insa imi pare ca discursul tau are maturitatea experientei atat feminina cat si umana ;), hm, suna ciudat insa asa a iesit. Deci, analiza profunda, aproape sociologica si atat de onesta inca de la prima fraza, felicitarile mele, o transparenta transanta dincolo de cadre ea vorbeste de relatia umana ce pare sa se estopmeze sub prezenta momentului cu intentie bicefala...iarasi ciudat... Esti mult mai curajoasa decat mine, nudul ma dezarmeaza si imi blocheaza oarecum ochiul, nu stiu daca il pot cuprinde si reflecta, nu stiu daca femeia sau curba si reflectia pielii sunt una si aceeasi, ma pierd si apas declansatorul total aiurea iar ceea ce iese este mai degraba accident decat intentie...deci regizarea mea moare la radacina parului acolo unde se si naste. Tu insa articulezi cu curaj momentul si il contextualizezi dezarmant de simplu: "un obiectiv privea o fata".... Mi-a placut povestea ta, improspateaza amorteala bogului din padurea de ego-uri, felicitari. Cu o rusinoasa invidie ...;)"

    RăspundețiȘtergere