22 februarie 2012

Define professional photographer

Ce inseamna a fi fotograf profesionist? Am facut un sondaj de opinie printre prieteni, iar multi au spus ca cel care ajunge sa traiasca din aceasta meserie se poate considera profesionist indiferent daca portofoliul lasa de dorit. In concluzie, nu conteaza cat de bun esti, ci cat de bine stii sa te vinzi....

Intotdeauna am incercat pe cat posibil sa ma feresc de acesti indivizi care se considera "professional photographers" pentru simplu fapt ca marea majoritate se pupa singuri in fund indiferent daca portofoliul lor lasa de dorit, ei se simt superiori si considera ca ei le stiu pe toate, dar daca cumva indrazneste cineva sa ii critice "arta"...

Am intalnit multi fotografi carora le-au murit laudatorii, mari fotografi de nunti si fashion, care s-au bosumflat foarte tare cand a indraznit cineva sa le critice munca. Mie mi s-a intamplat sa se i-a un anumit pozar de mine pentru ca am indraznit sa ii spun ca [din nou] linia orizontului este pe mijloc. Fotografia era destul de reusita, dar singurul defect era linia orizontului. Desigul omul a luat-o ca pe o ofensa, cum am indraznit eu sa critic ca asa se intampla intotdeauna, ca niste copii de gradinita, se dau cu fundul de pamant si incep sa planga. S-a luat de mine de parca am zis de ma'sa si si-a sters toate pozele de pe grupul respectiv dupa ce alt fotograf i-a spus ca fotografia este amatoreasca.

Critica este de doua feluri: constructiva si destructiva. Eu nu cred in cea destructiva, probabil pentru ca niciodata nu am avut interesul ca cineva sa imi critice munca de fotograf. Nu ma consider un fotograf bun, imi cunosc nivelul, iar cu totii stim ca cei mai mari critici de arta fotografiaza tomberoane si boschetari, nu ca ar fi o problema, dar "poza asta este de cacat" nu se poate numi o critica, din moment ce nu este si justificata. Opiniile nu sunt critici.

Critica constructiva din punctul meu de vedere este atunci cand cineva iti spune unde ai gresit si de ce. Oricine are dreptul la o opinie, dar de cele mai multe ori nu este luata in seama pentru ca respectivii fotografi se considera ori mai presus ori considera este ok tehnica, fie ca este gresita sau nu...

In concluzie critica este greu inghitita, mai ales de fotografii care considera ca "s-au ajuns"; aici vorbesc de catre acei "professional photographers" care racoleaza tot felul de minore si disperate dupa poze, le pozeaza contra cost ca sa poata mai tarziu sa spuna pe Facebook ca au fost si au pozat intr-un studio in bikini si atat. Am auzit de multe ori "Nu ma intereseaza, eu mi-am luat banii, modelul este fericit" si sincer mi se cam pune un nod in gat cand aud asa ceva. Nu pot sa concep om care sa se considere fotograf si profesionist, dar sa nu aiba mandria aceea ca fac ei treaba buna.... si mai si semnalizeaza! Si as dori sa citez un prieten: "Eu unul am zis ca pe primul care il intalnesc ca se bate cu pumnul in piept ii pun in brate SMENA (doar pe ala il am si eu pe film) care are obiectiv integrat de 40mm ii bag film alb negru in el .. si il setez la f8 iar apoi il pun sa faca o singura poza nud din 10 in studio cu o singura lampa de birou ca si corp de iluminare .. (si zic ca asta e totusi test simplu)".... Oare cati din fotografii nostri profi s-ar descurca? :)

Un lucru pot sa spun ca este de apreciat la acesti "fotografi profesionisti", stiu sa se vanda. Motivul pentru care multi pozari de ultima spetza sunt atat de apreciati este pentru ca modelele platesc sa se vada ele pozate si atat. Multe considera daca unu are studio cu lumini, softbox-uri, lentile cat mai mari si make-up artist si desigur este mai ieftin este un profesionist si stie ce face. NU E ASA! De exemplu cunosc foarte multi fotografi care nu lucreaza in studio, nu lucreaza decat cu lumina naturala si nu folosesc photoshop-ul decat pentru corecturi minime, dar au fotografii extraordinare si totusi nu sunt la fel de apreciati si cunoscuti, dar daca stau sa ma gandesc mai bine, e mai bine asa....

Ma uitasem mai demult la un interviu cu un anumit "fotograf" [nu dau nume] care a fost intrebat daca el ar fotografia-o pe Andreea Marin, o femeie extraordinar de frumoasa la varsta ei, iar el a spus ca nu pentru ca ar avea mult prea mult de lucru la ea in photoshop, iar ca in ziua de astazi modelele pentru nud au nevoie sa indeplineasca unele "standarde", ca se cauta femei cu silicoane, botox si liposuctie. Deci mai exact dansul doreste sa faca material de laba mai degraba decat fotografie. Mi s-a facut sila instant, odata pentru ca imaginea femeii nu consta in botox si silicoane, iar o femeie nu trebuie lucrata ore in sir in photoshop ca sa fie frumoasa, dar na... beauty is in the eye of the beholder.

Din punctul meu de vedere portofoliul isi va zice intotdeauna cuvantul, dar daca a fi fotograf profesionist inseamna sa fi bagat in aceeasi oala cu atatia snobi cu niste portofolii de lasa de dorit, prefer sa fiu pentru totdeauna un artist necunoscut si neinteles....


2 comentarii:

  1. problema vine de la supraincarcarea termenului "profesionist", strict in dictionar el inseamna "(Persoană) care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare." punct. noi am pornit de la "pregatirea corespunzatoare" si am asumat si un anumit nivel de calitate, pe care apoi l-am idealizat.

    pe de alta parte, "profesionist" nu e un lucru rau. sa luam ca exeplu fotografierea unei nunti, poate sa fie facuta de un "artist" care e interesat numai de sesiunea artistica si in restul isi baga picioarele sau poate sa fie facuta de un "amator" care e acolo la petrecere si trage ce vrea, cit vrea si cit poate (in functie de alcoolul consumat). sau pate sa fie un "profesionist", care chiar daca nu e cel mai bun artist, e acolo ca sa-si faca meseria, la fel ca ospatarul sau bucatarul, sta tot timpul cu ochii pe desfasurarea evenimentului si captureaza momentele.

    iar pitipoancele care vor "fotografie profesionala", in multe cazuri nici nu ar avea nevoie de ceva artistic, ele vor o fotografie comerciala pentru a se putea "vinde" si pe care "profesionistul" le-o ofera.

    e o lume mare, e loc pentru toata lumea, dar ideal ar fi sa o lasam mai usor cu aroganta... dar aroganta am vazut si la "artisti", de exemplu cineva care imi spunea ca ii plac fotografiile facute de polonezi si rusi, pentru ca au ceva aparte. ei bine, nu nationalitatea face fotografia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa fi cel mai bun, dar cel putin in Romania, majoritatea profesionistilor o fac pentru bani si nu conteaza ca fotografiile sunt dezastru din punct de vedere tehnic... asta este defapt si problema... Se presupune ca un fotograf ar trebui sa stie ce face, nu sa isi bata joc, mai ales unul care se considera si profesionist.

      Rusii au o alta mentalitate fata de altii, frumusetea lor sta in simplitate si se vede asta si in fotografie, de aceea sunt ei atat de apreciati. Nu are nici o legatura cu nationalitatea lor.

      Ștergere