5 martie 2013

Fuck it

Nu obisnuiesc sa dau copy paste-uri sau sa spamui cu link-uri si sa scot ochii cu poze de propaganda, dar astazi fac o exceptie si am sa fac un copy paste unui articol destul de interesant, dar as vrea sa spun cateva cuvinte inainte: omul care pune viata unui animal inaintea unui om, el insusi este o bestie, iar in ultima perioada numai de oameni de genul acesta aud. Practic numai aceea latra se pare... In fine...

Articolul este preluat dintr-o discutie pe internet vizavi de un alt articol, unde niste maidanezi au fost impuscati de catre niste vanatori in Calaras. Asta se intampla cand sterilizezi si arunci inapoi pe strada...
____________________________________________

Doar anul 2012, trei persoane au murit din cauza vagabonzilor, cam în aceeaşi perioadă în care Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân a fost declarată neconstituţională. Martie. Un copil de şase ani din Dărmăneşti, Suceava, este atacat şi ucis de o haită de câini. Februarie. O fetiță de cinci ani din Bacău moare la spital de turbare. Ianuarie. O femeie de 71 de ani din Satu Mare decedează, după atacul unei haite.

Copilul din Dărmăneşti, care urma să împlinească şase ani la început de aprilie, a avut parte de o moarte violentă, în urma hemoragiei provocate de muşcături de câine în zona gâtului. Primarul localităţii spune că băiatul se deplasa în zona cimitirului învecinat cu o pădure, unde există câini abandonaţi, împotriva cărora nu are cum să ia măsuri.

La începutul anului, un alt băieţel de şase ani, dintr-o localitate timişeană de această dată, a fost mutilat de o haită de câini comunitari, având nevoie de operaţii de reconstrucţie facială şi lungi săptămâni de recuperare în spital.

De multe ori, cazurile de acest gen nu ajung în presă, astfel că numărul celor agresaţi de câini comunitari ar putea fi mult mai mare decât o arată statisticile oficiale. În 2011, aproape 8500 de bucureşteni au fost muşcaţi de câini vagabonzi.

Una dintre posibilele soluţii, în opinia parlamentarilor cel puţin, ar fi fost într-o nouă lege care le dădea autorităţilor locale libertatea de a eutanasia câinii fără stăpân. Magistraţii Curţii Constituţionale au decis însă că Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân este neconstituţională.

Textul legii prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin referendum. CCR şi-a motivat decizia pe motiv că soluţiile prevăzute nu sunt clare şi previzibile, iar autorităţile locale trebuie să apeleze la eutanasiere doar în ultimă instanţă, după epuizarea celorlalte măsuri.

În 2011, cel puţin 8400 de bucureşteni au fost muşcaţi de câini maidanezi

Datele Centrului Antirabic din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” arată că numai în Bucureşti, de-a lungul întregului an 2011, 8402 persoane s-au prezentat pentru consultaţie şi vaccinare după ce au fost  muşcate de câini vagabonzi. Alte 3358 de persoane au fost muşcate de câini cu stăpân. Din totalul persoanelor muşcate, 2411 sunt copii.


În ianuarie şi februarie 2012, 1468 de persoane, din care 274 copii, au fost muşcaţi de câinii fără stăpân din Capitală. Numărul celor muşcaţi poate fi, desigur, mult mai mare: cifrele nu includ persoanele care au fost muşcate şi care totuşi nu s-au prezentat pentru consultaţie la Centrul de vaccinare antirabică.

Milioane de euro pentru îngrijire şi tratamente. Pentru câini, apoi pentru oameni

Un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli, din care mai mult de jumătate sunt de natură parazitară. Prinderea unui câine, cazarea în adăposturile primăriei, tratarea şi hrănirea costă 85 de euro pe lună, informează Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. Pe de altă parte, costul îngrijirilor acordate celor muşcaţi de maidanezi variază între 130 şi 400 de lei pe pacient. În cazul agresiunilor comise de câini comunitari, costurile sunt suportate de unitatea medicală, iar în perioada 2006-2010, costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini s-au ridicat doar în Bucureşti la nu mai puţin de 7.856.247,66 RON, adică 1.870.535 euro.

10.000 de lei daune pentru o muşcătură de maidanez

În luna aprilie, judecătorii din Râmnicu Vâlcea au stabilit că primăria oraşului şi primarul Romeo Rădulescu trebuie să plătească, în solidar, suma de 10.000 de lei unei femei care a fost muşcată anul trecut de un câine maidanez. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Deşi nu este definitivă, decizia ar putea crea un precedent în România. În Bulgaria acest precedent s-a produs deja: o locuitoare a oraşului bulgar Lom a câştigat un proces în care cerea despăgubiri primăriei după ce a fost muşcată de câini vagabonzi. Ei i s-au plătit daune în echivalentul a 2000 de euro.

Lista agresiunilor şi a deceselor mediatizate în presa online în ultimii ani
(Listă actualizată pe 10 mai 2012)

9 mai 2012: Un hunedorean a ajuns la spital cu răni grave după ce a fost atacat de doi maidanezi din oraş.

20-23 aprilie 2012: Nu mai puţin de 12 persoane muşcate de maidanezi s-au prezentat în decurs de patru zile la Spitalul de Urgenţă din Bârlad. Pacienţii, de toate vârstele, aveau plăgi muşcate la mâini sau picioare. Cazurile nu au necesitat intervenţii chirurgicale sau internare, dar pacienţilor li s-a administrat preventiv vaccinul antirabic. În Bârlad trăiesc peste 2000 de câini comunitari.

10 aprilie 2012: O craioveancă din cartierul Brazda lui Novac, zonă intens frecventată de câini vagabonzi, a fost muşcată pentru a doua oară în trei luni. În martie, femeia a fost internată timp de 12 zile din cauza altei agresiuni a maidanezilor produse cu o lună înainte.

6 aprilie 2012: O femeie din comuna Budacu de Jos, judeţean Bistriţa, a fost internată la Spitalul Judeţean cu o plagă muşcată, opera unui alt câine vagabond.

31 martie 2012: Liderul PDL Vâlcea, Dorel Jurcan, a fost muşcat de un câine de talie mare dintr-o gospodărie aparent părăsită. A condus singur până la spital, unde a fost operat.

28 martie 2012: Un bărbat din Tulcea muşcat de un câine comunitar a aşteptat timp de mai multe zile vaccinul antirabic de care Spitalul Judeţean din oraş nu dispunea la acel moment.

- Cu această problemă se confruntă spitale din alte două judeţe. În 17 mai, Ministerul Sănătăţii anunţa că situaţia se va rezolva.

26 martie 2012: O femeie de 42 de ani din Arad a fost atacată de opt maidanezi, în preajma unei foste fabrici de bere din localitate. Femeia a ajuns la spital, unde a fost operată de urgenţă.

24 martie 2012: Un copil de şase ani moare la Dărmăneşti, Suceava, în urma hemoragiei cauzate de muşcături de câine.

Februarie 2012: O femeie din Craiova a fost muşcată de un câine vagabond. A primit tratamentul necesar la spitalul din oraş, însă a avut apoi parte de complicaţii. În martie, a fost internată din acest motiv timp de 12 zile. O lună mai târziu, pe 10 aprilie, a fost muşcată din nou de alt maidanez.

28 februarie 2012: În municipiul Baia Mare, un alt copil de şase ani a fost muşcat de un rottweiler abandonat.

28 februarie 2012: O fetiță de cinci ani din județul Bacău a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași de turbare, după ce fusese mușcată de un câine cu două luni înainte. Fetița avea simptome specifice rabiei, însă medicii nu au vaccinat-o împotriva acestei boli imediat după incident.

22 februarie 2012: Un băiat de zece ani din Călăraşi a fost atacat de o haită de câini în drum spre casă, chiar în spatele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din localitate.

5 februarie 2012: Un bărbat aflat în stare de ebrietate, căzut într-un şanţ, a ajuns la spital după ce a fost atacat de câini, care l-au muşcat de faţă şi de mâini. Din cauza expunerii la frig, bărbatul a decedat, după ce a intrat în şoc hipotermic.

3 februarie 2012: Un bărbat din comuna Topraisar, judeţul Constanţa, a fost muşcat de un câine turbat, adoptat de pe stradă. După ce a fost muşcat, bărbatul a bătut şi ucis animalul.

27 ianuarie 2012: O femeie de 71 de ani din municipiul Satu Mare a murit după ce a fost atacată de o haită de câini. Alte nouă cazuri de persoane atacate de câini au fost consemnate la Spitalul Judeţean Satu Mare numai în prima jumătate a lunii martie.

20 ianuarie 2012: Un copil de şase ani din localitatea timişeană Checea a ajuns la spital în stare gravă, cu sute de muşcături, complet mutilat de maidanezi. Copilul suferă de sindromul Down şi are nevoie de mai multe operaţii de reconstrucţie facială, potrivit medicilor de la Spitalul de Copii din Timişoara „Louis Ţurcanu”. Bărbatul care are câinii în grijă nu i-a eutanasiat pe motiv că „nu sunt agresivi” şi pentru că „are nevoie de pază”.

13 decembrie 2011: O tânără de 18 ani din Craiova a fost atacată de o haită de maidanezi într-un parc. Aceştia i-au sfâşiat piciorul drept şi antebraţul drept. De-a lungul anului 2011, peste 1700 de craioveni au fost muşcaţi de câini fără stăpân.

25 septembrie 2011: Un băiat de 12 ani a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vaslui cu cel puţin 30 de răni grave provocate de patru câini. Aceştia erau ţinuţi în curtea unei fabrici de pâine din oraş, pe post de paznici.

28 august 2011: O femeie din Râmnicu Vâlcea a fost muşcată grav de mâna stângă de un câine comunitar dintr-un grup mai mare. Femeia, care se deplasa spre serviciu, a fost transportată de urgenţă la spital şi a avut nevoie de opt zile de îngrijire medicală. Ea a cerut daune în instanţă Primăriei Râmnicu Vâlcea şi a câştigat la prima instanţă, în aprilie 2012, daune în valoare de 10.000 de lei.

26 ianuarie 2011: O femeie de 49 de ani a fost găsită într-o baltă de sânge în sectorul 5 al Capitalei. Femeia a ajuns la spital în stare gravă, cu leziuni la faţă, membre şi torace, decedând două zile mai târziu. S-a presupus că maidanezii autori ai atacului proveneau de la o biserică din zonă, unde erau hrăniţi de iubitorii de animale. „Probabil că, după ce au văzut ce s-a întâmplat cu femeia, câinii au fost ascunşi de cei care le dădeau mâncare”, a declarat atunci directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz, consultat de ziarul Gândul.

23 septembrie 2010: O fetiţă de doi ani şi jumătate din comuna Braniştea, judeţul Dâmboviţa, a fost muşcată de cap şi de faţă de un câine, plăgile ajungând până la 5-6 centimetri.

28 mai 2010: O femeie de 86 de ani din localitatea Brătuleni, Iaşi a ajuns în stare critică la Spitalul Sf. Ioan din Iaşi, cu multiple plăgi muşcate la nivelul scalpului şi feţei, toracelui, antebraţelor şi gambelor. Potrivit Agerpres, şansele sale de supravieţuire erau reduse.

25 mai 2010: O femeie în vârstă de 84 de ani din localitatea Dobrovăţ, Iaşi, a ajuns în stare gravă la Spitalul Sf. Ioan din Iaşi, după ce a fost muşcată de patru maidanezi.

4 iunie 2009: Două femei care se plimbau pe o stradă din Timişoara au fost atacate de o haită de peste 30 de câini maidanezi. Cele două femei, în vârstă de 58 şi respectiv 63 de ani, au ajuns la spital cu răni profunde la mâini şi picioare.

9 aprilie 2009: O englezoaică în vârstă de 42 de ani a fost muşcată de doi maidanezi. Câinii, hrăniţi de o familie din zona Dorobanţi din Bucureşti, ar fi devenit agresivi fără să fi fost provocaţi.

24 iunie 2008: O femeie de 74 de ani a ajuns la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin cu răni grave la un picior, după ce a fost muşcată de un câine fără stăpân. Incidentul a avut loc chiar la intrarea în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, unde femeia venise pentru internare, având probleme renale.

12 aprilie 2008: O fetiţă de şase ani a fost găsită moartă, pe un câmp de la marginea Constanţei, desfigurată şi cu numeroase muşcături pe corp.

24 martie 2008: O profesoară de desen din Bucureşti a fost muşcată de un câine vagabond. Tânăra a avut nevoie de o operaţie de reconstrucţie a mâinii.

22 martie 2008: O fetiţă din cartierul bucureştean Pajura a fost muşcată de câinele „de bloc” pe care vecinii şi părinţii ei îl hrăneau. Călcat pe coadă din neatenţie, câinele a muşcat fetiţa, care a avut nevoie de cinci vaccinări şi tratament cu antibiotice.

11 decembrie 2007: Un alt copil de 12 ani, din Craiova, a fost muşcat de picior de un câine comunitar.

24 august 2007: Un copil de un an şi trei luni din comuna Boteşti, Vaslui, a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţe Vaslui după ce a fost muşcat de un câine maidanez, potrivit Agerpres.

29 ianuarie 2006: Un cetăţean japonez a murit după ce a fost muşcat de un maidanez în Piaţa Victoriei din Capitală, chiar lângă sediul Guvernului. Bărbatului de 68 de ani i-a fost secţionată artera femurală, rană în urma căreia a pierdut mult sânge. Câinele Bosquito (de fapt o femelă), anchetat penal pentru faptă, încă trăia în 2010, în Germania, potrivit publicaţiei Obiectiv de Suceava. Rebotezată „Ziva”, ea a fost salvată „de mânia populară” de o fundaţie suceveană. Cei care au adoptat-o şi care o tratează „regeşte” spun că „cel mai important lucru care li se poate întâmpla câinilor din România este castrarea”.

Câteva luni mai târziu, o fetiţă din Hunedoara ajunge să fie operată de medicii din Hunedoara după ce a fost muşcată de câini, scrie Mediafax. Un alt copil este atacat şi muşcat dur de o haită de maidanezi la Petroşani. Total: 32 de ştiri.

Sute de mii de câini, zeci de mii de haite

În 2001-2002, când legislaţia prevedea eutanasierea maidanezilor, străzile Capitalei au fost curăţate de 81.566 de câini. În prezent, aici există în libertate circa 60.000 de vagabonzi, grupaţi în 7-8000 de haite, declara în martie liderul consilierilor PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Călin Murg, citat de Evenimentul Zilei. Cât priveşte câinii existenţi în adăposturile din Capitală, pentru fiecare dintre ei, întreţinerea costă 375 de lei, informează Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

În oraşele din ţară ar exista încă circa 150.000 de câini organizaţi în 20.000 de haite, potrivit statisticilor oficiale. Neoficial, numărul lor este mult mai mare. La aceştia se adaugă câinii fără stăpân din mediul rural, aduşi de multe ori din oraşe şi abandonaţi.

Cazuri aparte: Câinii rezidenţi ai Spitalului Judeţean Galaţi

O situaţie ieşită din comun se înregistrează la Spitalul Judeţean Galaţi, unde pacienţii îşi fac loc pe holuri printre câinii comunitari. Reprezentanţii instituţiei susţin că nu pot păzi fiecare intrare, în condiţiile în care cartierul este plin de câini. Partea bună, spun medicii, este că „Sunt mai puţini faţă de acum doi ani. Nu-i mai vedem chiar până la etajul 9...”.

Statul român, condamnat la CEDO

În iulie 2011, judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au decis că România trebuie să plătească daune morale de 9000 de euro unei femei din Bucureşti muşcate de câini vagabonzi. Potrivit AvocatNet.ro, în octombrie 2000, Georgeta Stoicescu, atunci în vârstă de 71 de ani, a fost atacată de o haită de câini. Femeia a reclamat apoi statul român în 2003 la CEDO pentru că nu a luat măsuri adecvate pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân din Bucureşti.

O lege în proiect, una în vigoare. Ce facem cu câinii?

Decizia Curţii Constituţionale din 11 ianuarie suspendă aşadar Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân, aşa că problema maidanezilor rămâne reglementată prin Legea 227/2002 pentru aprobarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Ea prevede că primăriile au următoarele obligaţii legale:

- să construiască adăposturi;

- să cazeze în ele maidanezi pe o perioadă de 14 zile;

- să-i eutanasieze pe cei bolnavi cronici şi incurabili conform cu recomandările medicului veterinar care îi examinează;

- să eutanasieze câinii care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi la expirarea termenului.

În 2008, legea a fost modificată şi eutanasierea interzisă, cu excepţia animalelor bolnave şi violente. Câinii au fost păstraţi în adăposturile primăriilor de unde pot fi daţi spre adopţie.

Sursa: tvr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu